V Českej republike vypukla plošná chrípková epidémia

Počet prípadov ochorení dýchacích ciest v Českej republike prekročil hranicu epidémie. Za posledný týždeň vzrástol počet prípadov takmer o pätinu, oznámila v piatok hlavná hygienička ČR Eva Gottvaldová.

01.02.2019 16:21
debata (1)

„Najnovšie údaje spracované Štátnym zdravotným ústavom potvrdzujú, že na celom území ČR prebieha plošná chrípková epidémia. Cirkuluje prevažne vírus chrípky typu A,“ uviedla Gottvaldová, ktorú citoval server Novinky.cz.

Na 100-tisíc chorých je evidovaných 1715 ochorení dýchacích ciest, pričom hranica epidémie je 1500 prípadov. Oproti minulému týždňu to predstavuje nárast o 268 prípadov.

Najväčšia chorobnosť je hlásená z Plzenského, Libereckého, Juhomoravského a Moravskosliez­skeho kraja.

Počas chrípkovej sezóny 2017/2018 skončilo v českých nemocniciach 660 ľudí, u ktorých malo ochorenie závažný priebeh; 260 z nich zomrelo.

Očkovať proti chrípke sa v ČR dáva každoročne len zhruba päť až desať percent dospelých a päť percent detí, čo je jeden z najnižších podielov v Európe.

Vo fáze plošnej epidémie chrípky sú momentálne okrem ČR aj Nemecko, Rakúsko, Poľsko a ďalšie európske štáty, v ktorých sa prevažne vyskytuje vírus typu A (A/H1N1).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #chrípka #epidémia