Jobbiku hrozí krach, naparili mu vysokú pokutu

Maďarskej nacionalistickej strane Jobbik, ktorá je druhým najsilnejším subjektom na maďarskej politickej scéne, hrozí krach v dôsledku vysokej pokuty, ktorú jej vymeral štátny kontrolný úrad v súvislosti s odhalenými nezrovnalosťami v jej účtovníctve.

01.02.2019 22:15
madarsko, budapest, jobbik, madarska garda Foto: ,
Strane Jobbik reálne hrozí, že pokutu vo výške jednej miliardy maďarských forintov nebude mať z čoho zaplatiť.
debata (14)

Strane reálne hrozí, že pokutu vo výške jednej miliardy maďarských forintov (v prepočte približne 3,1 milióna eur) nebude mať z čoho zaplatiť a budú ju musieť zrušiť. V piatok to v Budapešti oznámil predseda Jobbiku Tamás Sneider. Strana teraz podľa neho urýchlene zvolá mimoriadny stranícky kongres, na ktorom sa bude snažiť túto otázku vyriešiť. Existuje aj scenár, že by strana zanikla a jej poslanci v maďarskom parlamente by formálne vystupovali ako nezávislí.

Maďarský parlament ovláda strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá v ňom spolu s jej menším koaličným partnerom, Kresťanodemokra­tickou ľudovou stranou (KDNP), disponuje dvojtretinovou ústavnou väčšinou. Druhý najpočetnejší poslanecky klub má Jobbik (22 poslancov), až za ním nasledujú strany demokratickej nenacionalistickej opozície.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Jobbik