Maduro má problém, venezuelský generál vyhlásil vernosť Guaidóovi

Generál venezuelských vzdušných síl Francisco Yáňez vyhlásil vernosť vodcovi tamojšej opozície Juanovi Guaidóovi a uznal ho za dočasného prezidenta. Zároveň vyzval krajanov, aby sa zúčastňovali na protestoch proti vláde socialistického lídra Nicolása Madura.

02.02.2019 15:32 , aktualizované: 19:13
maduro Foto: ,
Nicolas Maduro sa prihovára vojakom počas armádneho cvičenia pri Caracase.
debata (233)

Yáňez tak urobil vo videu zverejnenom na internete, informovali tlačové agentúry AP, AFP a Reuters.

Generál uviedol, že sa dištancuje od Madura a jeho vlády a teraz uznáva za dočasnú hlavu štátu práve opozičného lídra Guaidóa.

Yáňez je prvým vysokopostaveným dôstojníkom, ktorý opustil Madurovu vládu po 23. januári, keď sa Guaidó, predseda Národného zhromaždenia ovládaného opozíciou, vyhlásil sa legitímneho lídra Venezuely.

Na videu na stránke YouTube Yáňez hovorí: „Prechod na demokraciu je už blízko.“ Madura označil za diktátora a Guaidóa za svojho prezidenta. Generál však odmietol uviesť, či sa stále nachádza vo Venezuele, alebo z krajiny odišiel.

V krátkom telefonáte s agentúrou Associated Press (AP) tento dôstojník armády potvrdil – z kolumbijského telefónneho čísla – pravdivosť svojho vyhlásenia na videu. Povedal tiež, že už nebude poskytovať ďalšie vyhlásenia, kým mu to nepovolí „hlavný veliteľ legálnych ozbrojených síl, ktorým je prezident Juan Guaidó“.

Yáňez na videu ešte tvrdil, že „90 percent“ príslušníkov venezuelských ozbrojených síl je proti Madurovi.

Generál Yáňez, člen vrchného velenia venezuelských vzdušných síl, v sobotňajšom videu vyzval ostatných príslušníkov armády, aby prebehli na druhú stranu.

Obvinený z vlastizrady

Vo Venezuele, krízou sužovanej juhoamerickej krajine, protestujú ľudia, predovšetkým v hlavnom meste Caracas, proti politike vlády prezidenta Madura. Obviňujú ho z hospodárskeho úpadku, poznačeného hyperinfláciou a nedostatkom základných potrieb. Milióny ľudí v krajine sa ocitli v chudobe a 2,3 milióna Venezuelčanov utieklo do zahraničia, čo vyvolalo migračnú krízu v regióne.

Webová stránka vrchného velenia označuje Yáneza, pri ktorého mene sa nachádza aj fotografia, za veliteľa strategického plánovania vzdušných síl.

Vrchné velenie na svojom účte na Twitteri obvinilo generála z vlastizrady. Yánez je prvým aktívnym venezuelským generálom, ktorý uznal Guaidóa po tom, čo sa tento opozičný líder 23. januára vyhlásil za prezidenta Venezuely.

Predseda venezuelského parlamentu s opozičnou väčšinou Guaidó argumentoval, že Maduro nie je legitímnym prezidentom, keďže do úradu sa dostal po nedemokratických voľbách.

Na stranu Guaidóa sa postavilo niekoľko desiatok krajín, vrátane USA aj Európskej únie.

Spojené štáty plánujú poslať humanitárnu pomoc

Spojené štáty plánujú dopraviť do Venezuely dodávky humanitárnej pomoci. Informoval o tom v piatok prostredníctvom svojho tvítu poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.

Bolton na svojej stránke zverejnil aj tvít viceprezidenta USA Mika Pencea, v ktorom v tejto súvislosti napísal, že Spojené štáty budú konať na základe prosby dočasného prezidenta Juana Guaidóa a po konzultáciách s jeho tímom. USA do Venezuely dopravia lieky, chirurgické nástroje a výživové doplnky.

Na margo ďalšieho účinkovania venezuelského prezidenta Nicolása Maduro Bolton napísal, že „nastal čas, aby odišiel“.

Pence na sieti Twitter ďalej informoval aj o svojom stretnutí s obyvateľmi štátu Florida, medzi ktorými boli aj utečenci z Venezuely. Uviedol, že im povedal, že vo Venezuele „nie je čas na dialóg“.

„Nastal čas činov a nastal čas, keď treba skoncovať s Madurovou diktatúrou,“ napísal Pence a dodal, že opozíciou ovládané venezuelské Národné zhromaždenie a „prezident Guaidó“ majú „našu plnú podporu, pretože sme si vedomí pravdy – (že) Madurova diktatúra je pre Venezuelu zničujúca“.

Spojené štáty a niekoľko ďalších krajín Guaidóa uznali za legitímnu hlavu štátu. Medzi tými, ktoré podporujú Madura, je Rusko.

Európske štáty, medzi ktorými je Británia, Nemecko, Španielsko, Holandsko a Francúzsko, dňa 26. januára deklarovali, že uznajú Guaidóa za dočasného prezidenta, ak Maduro do ôsmich dní nevypíše predčasné voľby. Rozhodnutie európskych štátov v tejto veci sa očakáva tento víkend.

Spojené štáty v pondelok tento týždeň uvalili svoje sankcie na ropnú firmu Petroleos de Venezuela (PDVSA), ktorá podľa Washingtonu nesie veľký diel zodpovednosti za súčasný „tragický úpadok“ tejto latinskoamerickej krajiny.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó