Pretrhnutie priehrady v Brazílii má 121 obetí, nenájdu všetkých

Počet mŕtvych po minulotýždňovom pretrhnutí priehrady, zadržiavajúcej bahenný odpad z bane na juhovýchode Brazílie, stúpol na 121. Nezvestných je ešte 226 ľudí. V nedeľu v skorých ranných hodinách o tom informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov zasahujúcich služieb.

02.02.2019 18:05 , aktualizované: 03.02.2019 14:42
brazília Foto: ,
Záchranári pri pátraní po nezvestných po pretrhnutí sa priehrady v Brazílii.
debata (2)

Pedro Aihara, nadporučík hasičského zboru brazílskeho štátu Minas Gerais, kde sa 25. januára pri meste Brumadinho katastrofa stala, uviedol, že niektoré telá možno pod tonami bahna nikdy nenájdu. Vidiecku oblasť okolo mesta, teda plochu s rozlohou 290 hektárov, zavalilo okolo 12 miliónov kubických metrov bahna.

Aihara dodal, že pátranie po telách bude trvať vyše mesiaca a nebol ešte stanovený termín, kedy túto misiu odvolajú. Uviedol, že dátum zrušenia pátrania pomôžu určiť ekologické podmienky a rozklad nájdených tiel.

Od soboty 26. januára, čiže od nasledujúceho dňa po katastrofe, sa nepodarilo nájsť nikoho živého.

Nadporučík Aihara povedal, že záchranné skupiny sa sústreďujú na oblasť, kde sa majú nachádzať šatne využívané zamestnancami banskej spoločnosti Vale.

„Sme presvedčení, že obrovský počet obetí nájdeme v tejto časti,“ zdôraznil Aihara.

V nasledujúcich dňoch budú záchranári využívať ťažkú techniku a cvičené psy – v oblastiach, kde sa podľa predpokladov nachádzajú telá pochované pod tonami stvrdnutého bahna.

Bahenné more zaplavilo aj priľahlé osady.

Ide už o druhú katastrofu súvisiacu s priehradou bane za posledné tri roky. Vlastní ju brazílsky ťažobný gigant Vale.

Úrady zmrazili majetok spoločnosti Vale v hodnote vyše tri miliardy dolárov, keďže sa očakáva, že firma vyplatí škody, finančné vyrovnanie a pokuty.

Zavalilo ich počas obeda

Ťažobná spoločnosť Vale vedela, že priemyselné zóny, zasiahnuté minulý týždeň obrovským prívalom bahna, budú ohrozené, ak sa jedna z jej priehrad pretrhne. V piatok to napísal brazílsky denník Folha de Sao Paulo, ktorý citovala aj tlačová agentúra DPA.

V núdzových plánoch spoločnosti sa spomínalo riziko, ktoré hrozí administratívnemu úseku firmy a jedálni nachádzajúcej sa kilometer od priehrady.

Mnohé z obetí práve v jedálni obedovali, keď ich zavalilo more bahna, uviedol denník.

Bahno zničilo aj sirény, ktoré mali spustiť poplach a upozorniť zamestnancov na pretrhnutie priehrady. Zatarasilo aj únikovú trasu, ktorú spoločnosť označovala za bezpečnú.

Pri nešťastí prišli o život najmenej dvaja predstavitelia spoločnosti, zodpovední za spustenie poplachu.

Denník Folha de Sao Paulo obvinil spoločnosť Vale z podcenenia rizík v prípade pretrhnutia priehrady.

Po pretrhnutí priehrady sa na plochu s rozlohou 290 hektárov uvoľnilo okolo 12 miliónov kubických metrov bahna.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #priehrada