Irán otestoval novú raketu

Irán oznámil úspešný test novej rakety s plochou dráhou letu, ktorá má dolet viac ako 1350 kilometrov, informovala agentúra AFP.

03.02.2019 08:54
debata (37)

Minister obrany Amír Hátamí štátnej televízii povedal, že test bol úspešný a raketa nazvaná Havíze s presnosťou zasiahla cieľ vo vzdialenosti 1200 kilometrov. „Dá sa pripraviť na odpálenie v krátkom čase a letí v malej nadmorskej výške,“ povedal.

Raketa zem-zem Havíze je podľa jeho slov predĺženou rukou Iránskej islamskej republiky pri obrane.

Test rakety bol súčasťou prehliadky zbraní pri príležitosti osláv 40. výročia islamskej revolúcie z roku 1979. Oslavy, ktoré potrvajú desať dní, sa začali v piatok.

Z pohľadu dosahu iránskych rakiet nový test nič nemení. Irán mal aj doteraz rakety schopné doletieť aj na vzdialenosť 2000 kilometrov, čo znamená, že je schopný zasiahnuť svojho najväčšieho nepriateľa na Blízkom východe, ktorým je Izrael.

Irán predtým dobrovoľne obmedzil dolet svojich rakiet na 2000 kilometrov, čo stačí na zasiahnutie Izraela alebo základní Západu v oblasti Blízkeho východu. Spojené štáty a ich spojenci však Teherán obviňujú, že vyvíja silnejšie rakety, ktoré môžu ohroziť aj Európu.

Osem členských krajín EÚ v decembri potvrdilo na pôde OSN svoje odhodlanie pokračovať v plnení jadrovej dohody s Iránom z roku 2015, zároveň však vyzvali Teherán, aby ukončil „destabilizujúce regionálne aktivity“, kam patrí obzvlášť odpaľovanie balistických rakiet.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #test rakety