Trump: Do Sýrie a Afganistanu sa môžeme rýchlo vrátiť

Aj po stiahnutí amerických jednotiek zo Sýrie a Afganistanu sa tam, aspoň podľa najnovšieho vyhlásenia prezidenta USA Donalda Trumpa, môžu v "prípade potreby rýchlo vrátiť".

03.02.2019 20:00
Sýria Idlib al-Káida skupina HTS hrozba Foto: ,
Na archívnej snímke sa islamskí teroristi učia narábať s ťažkými, hlavne americkými zbraňami v sýrskom Idlibe, poslednej bašte ozbrojených odporcov vlády v Damasku
debata (63)

„Ak sa teroristické ohniská opäť objavia v Afganistane a v Sýrii, tak pre nás nebude problémom poslať armádu. Máme rýchle lietadlá, veľmi dobré nákladné lietadlá,“ povedal americký líder v nedeľňajšom rozhovore pre televíziu CBS. Nezabudol pritom zdôrazniť, že USA sú v oblasti takmer 19 rokov.

„A bojujeme veľmi dobre. Lepšie ako kedykoľvek predtým,“ dodal prezident. Napriek tomu sa vraj „musíme stiahnuť z nekonečných vojen“. Podľa Trumpa sú už všetci unavení. „Musíme vrátiť našich ľudí do vlasti,“ brnkol prezident aj na vnútropolitickú strunu. Napriek proklamovanému sťahovaniu armády USA z Blízkeho a Stredného východu cieľ Washingtonu sa nemení.

.,V zápase o kontrolu aj sýrskeho územia boli USA vždy ochotné urobiť čokoľvek, vrátane nič nerobenia. Absurdné? Vôbec nie v záujme kontrolovania situácie," pokúsil sa ešte koncom minulého roku analyzovať americké zasahovanie v Sýrii blízkovýchodný odborník Jevgenij Satanovskij.

Ani dnes to nie je inak. Aj po hlasnom Trumpovom prezentovaní týkajúceho sa stiahnutia amerických vojakov a poradcov zo Sýrie. Z krajiny, do ktorej ich nik nepozval. Biely dom však pokračuje v pokusoch miešať karty. Tentoraz rukami členov medzinárodnej koalície, ktorú tvorí 64 krajín. Ich útok na vládne jednotky na juhovýchode Sýrie v noci na nedeľu považovali zvyšky islamských teroristov z tzv. Islamského štátu za možnosť opätovne sa pripomenúť. Konkrétne v púštnej oblasti v dedinke Bahus. Teda pri hranici s Irakom, kde sa východne od rieky Eufrat nachádza stále posledná lokalita ovládaná extrémistami z IŠ.

Takto si to predstavovali USA v Sýrii

  1. Takzvaný obmedzený útok na Washingtonom vybrané ciele.
  2. Akási „obmedzená vojenská kampaň“, počas ktorej spojenci zaútočia na viaceré sýrske ciele v časovo krátkom trvaní.
  3. Scenár „malej svetovej vojny“ bol nepravdepodobný, ale reálny na pozadí možnej opätovanej streľby Rusov na útočiace subjekty spojencov USA.
  4. Možnosť „lokálnej vojny“, počas ktorej sýrske jednotky, Irán a hnutie Hizballáh budú reagovať streľbou proti Američanom dislokovaným v Sýrii, Iraku a budú ostreľovať aj plavidlá spojencov vrátane izraelských.
  5. Scenár „všetci sa zbláznili“, ktorý bol nepravdepodobný a podobal sa počítačovej hre. Podľa scenára by si to medzinárodná 64-členná koalícia vedená USA vojensky „rozdala“ v Sýrii s Rusmi, ignorujúc diplomaciu.

Zdroj: ta, bbc

„Medzinárodná koalícia zaútočila na jednotku sýrskej armády v oblasti mesta Abú Kamál v provincii Dajr az-Zaur na juhovýchode Sýrie,“ informovala agentúra Reuters o „predohre“ útoku teroristov z IŠ. Odvolala sa pritom na sýrske vládne zdroje vrátane agentúry SANA. Podľa politológa Satanovského Washington sa riadi taktikou loviaceho kocúra: „Ak je rozumný, tak nikdy nebude loviť naraz všetky myši. Čo by potom robil?“ upozornil politológ s tým, že „USA budú vykrikovať o boji proti terorizmu v oblasti a zároveň udržovať v nej vojenský kontingent. A to napriek tomu, že z toho nebadať žiaden prínos pre Sýriu.“

Podľa mnohých pozorovateľov práve tu treba hľadať odpoveď na otázku, prečo sa Washington neponáhľa s likvidáciou teroristov z IŠ za riekou Eufrat. Cieľom je mať čo najviac „dôvodov“ na prítomnosť v strategickej oblasti.

„Stále existujú strediská obrody už rozprášených banditov. Nie je vylúčené, že na tom majú podiel aj Američania, ktorí pomáhali tisíckam radikálov dostať sa z kotlov, prezbrojujú ich a preorientovávajú na partizánsky spôsob boja,“ podotkol na adresu aktivít islamských teroristov v Sýrii aj politológ Alexandr Žilin.

TV Pravda: Akí nebezpeční sú teroristi z organizácie Islamský štát?
Video

Vyslanie armády do Venezuely je jedna z možností

Prezident Trump vyhlásil, že vyslanie armády do Venezuely je tiež jednou z „možností“ a že odmietol žiadosť prezidenta Nicolása Madura na stretnutie.

„Určite je na stole aj toto – je to jedna možnosť,“ povedal Trump v rozhovore pre americkú televíziu CBS, ktorý má byť odvysielaný v nedeľu.

Šéf Bieleho domu spresnil, že Maduro ho požiadal o stretnutie pred niekoľkými mesiacmi a on venezuelského lídra odmietol.

„Odmietol som to, pretože celý vývoj už zašiel veľmi ďaleko,“ citovala tlačová agentúra Reuters výrok amerického prezidenta z jeho interview pre program Face the Nation na stanici CBS. „Myslím si, že situácia sa ďalej odvíja – tie veľmi, veľmi veľké, obrovské protesty,“ dodal Trump.

Do ulíc venezuelského hlavného mesta Caracas vyšli desaťtisíce ľudí, ktorí protestovali proti Madurovej vláde a žiadali jeho odstúpenie. Demonštranti niesli žlto-červeno-modré venezuelské vlajky.

Protestujúci Venezuelčania obviňujú Madura z hospodárskeho úpadku, poznačeného hyperinfláciou a nedostatkom základných potrieb. Milióny ľudí v krajine sa ocitli v chudobe a 2,3 milióna Venezuelčanov utieklo do zahraničia, čo vyvolalo migračnú krízu v regióne.

Silnie domáci aj medzinárodný tlak na Madura, aby odstúpil. Vysokopostavený generál vzdušných síl Francisco Yáňez vyhlásil v sobotu vo videu vernosť vodcovi tamojšej opozície Juanovi Guaidóovi a uznal ho za dočasného prezidenta, pripomenula vývoj udalostí agentúra Reuters.

Zdroj: TASR

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Sýria #Venezuela #vojenská intervencia #Donald Trump