"Nie som zbabelec," odmietol Maduro ultimátum

Venezuelský prezident Nicolás Maduro (56) čelí už niekoľko týždňov kritike domácej opozície podporovanej časťou "ulice". Proti sebe má aj časť zahraničia vrátane niektorých európskych krajín. Najnovšie, podľa očakávania viacerých pozorovateľov, odmietol minulotýždňový ultimatívny návrh spoza Atlantiku (Španielsko, Francúzsko, Británia, Nemecko, Rakúsko, Holandsko, Portugalsko). Podľa neho sa mal do polnoci z nedele na pondelok rozhodnúť v prospech vyhlásenia prezidentských volieb. Legálne zvolený venezuelský prezident však podľa jeho stúpencov reagoval ústretovo, keď navrhol presunúť parlamentné voľby plánované na rok 2020 už na tento rok. Venezuelská opozícia to však odmietla a trvá na predčasnom hlasovaní o obsadení prezidentského kresla.

04.02.2019 01:00 , aktualizované: 17:01
VENEZUELA-POLITICS/ Foto: ,
Venezuelský ľavicový líder Nicolás Maduro.
debata (201)

Dnes reagovali aj niektoré európske štáty. Španielska vláda ako prvá z únie oficiálne uznala šéfa venezuelského parlamentu Juana Guaidóa za úradujúceho prezidenta. Uznanie samozvanca, už oznámilo aj Francúzsko, Nemecko, Švédsko, Dánsko, Británia, Rakúsko, Holandsko, Litva aj Lotyšsko. Podľa českého vicepremiéra a ministra vnútra Jana Hamáčka (ČSSD) rovnaký krok urobila aj Praha. Opačný postoj zaujala napríklad Čína ako aj Rusko, ktoré spomínaný postoj časti členov EÚ charakterizovalo ako zasahovanie do vnútroných vecí Venezuely.

„Nezachovám sa ako zbabelec zoči-voči tlaku tých, ktorí žiadajú môj odchod,“ vyhlásil Maduro v najnovšom interview v televízii La Sexta, z ktorého citovala aj agentúra AFP. Svoj výrok adresoval hlavne čoraz radikálnejšej opozícii vrátane samozvaného „prezidenta“ Juana Guaidóa, šéfa parlamentu.

Po vlaňajších májových voľbách, v ktorých získal Maduro druhý prezidentský mandát, sa začiatkom januára ujal funkcie. Ako pripomína britská BBC, Maduro aj dnes môže stále rátať s podporou najvyššieho vojenského velenia, a teda sily, ktorá má v týchto končinách rozhodujúci spoločensko-politický vplyv.

„Odmietame akékoľvek ultimátum, nech je už od kohokoľvek. Veď to ako keby sme žiadali od EÚ: Máte sedem dní na uznanie Katalánskej republiky. V opačnom prípade podnikneme patričné kroky,“ reagoval prezident Maduro s tým, že „medzinárodná politika nemôže stáť na ultimátach“. Podľa neho to platilo v časoch kolonizácie a impérií.

Na otázku, či v krajine dnes hrozí občianska vojna, venezuelský líder reagoval: „Nik dnes nedokáže na to presne odpovedať. Všetko bude záležať na šialenstve a agresivite severného impéria a jeho spojencov na Západe.“ Opätovne zopakoval, že Caracas chce jediné: aby nikto nezasahoval do vnútorných vecí Venezuely.

„Sme pripravení brániť našu krajinu,“ nezabudol dodať Maduro, čím nepriamo reagoval aj na najnovšie vyjadrenie prezidenta USA, ktorý v rozhovore pre televíziu CBS v rámci podpory samozvanca Guaidóa „nevylúčil“ aj vojenský zásah USA vo Venezuele. V rámci spomínaných aktivít už minulý týždeň zmrazil Washington napríklad aktíva venezuelskej ropnej spoločnosti PDVSA a zakázal americkým firmám spolupracovať s Caracasom. Pritom, ako konštatoval aj Maduro, ekonomika krajiny je v zlom stave aj pre mesiace trvajúce zahraničné sankcie.

Delcy Rodríguezová, vicepremiérka vlády v Caracase, v rozhovore pre denník Komsomolskaja pravda citovala Augusta Sandina, nikaragujského bojovníka za slobodu: „O suverenite sa nediskutuje, suverenitu treba brániť.“ Za aktivitami USA vidí nielen ona snahu Washingtonu ovládnuť najbohatšie zdroje čierneho zlata na svete. USA sa o to pokúšajú už roky. Ešte v časoch vlády Huga Cháveza, predchodcu Madura, ktorý propagoval víziu demokratického socializmu, latinskoamerickej integrácie a boj proti imperializmu. Bol kritikom neoliberálnej globalizácie a súčasnej zahraničnej politiky USA.

Už 7. februára sa v uruguajskom Montevideu uskutoční summit o možnom riešení situácie vo Venezuele. Uruguaj aj Mexiko už navrhli pokúsiť sa o riešenie cestu dialógu. A aj samotní Venezuelčania sa budú mať, podľa oficiálnych miest v Caracase, možnosť vyjadriť k otázke predčasných parlamentných volieb. Ako upozornila aj vicepremiérka Rodríguezová v tomto smere prezident Maduro prišiel zatiaľ s „osobnou iniciatívou“.

„Na otázku, či budú, alebo nebudú voľby, musí odpovedať ľud tejto krajiny pomocou mechanizmu zakotveného v platnej ústave,“ nezabudla reagovať vicepremiérka na množiace sa špekulácie doma i v zahraničí.

Možnosti vývoja vo Venezuele

  • 1. Všetko ostane ako doteraz, čo je však nepravdepodobné.
  • 2. Prezident Maduro vyhlási nové voľby, ale zatiaľ iba hlasovanie o novom zložení parlamentu.
  • 3. Kompromis na základe dialógu oboch strán, ako to navrhuje aj mexický prezident, ktorý ponúkol sprostredkovanie.
  • 4. Vojenský zásah, ako to najnovšie nevylúčil prezident USA Donald Trump.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro