Macron zvažuje referendum ako odpoveď na krízu vyvolanú žltými vestami

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uvažuje o riskantnom kroku. Podľa francúzskych médií zvažuje vypísanie referenda, ktoré by malo uzavrieť celonárodnú debatu o spoločenských a hospodárskych reformách. Debatu na stretnutiach so starostami a občanmi po celej krajine vedie pod tlakom protestov hnutia žltých viest, ktoré nadnes zvolali generálny štrajk.

04.02.2019 06:41 , aktualizované: 05.02.2019 08:50
Francúzsko, Paríž, protest, žlté vesty Foto: ,
Protest v Paríži.
debata (22)

Podľa nedeľníka Journal du Dimanche by sa plebiscit mohol uskutočniť spolu s voľbami do Európskeho parlamentu 26. mája. O akých otázkach by Francúzi mali v ľudovom hlasovaní rozhodnúť, nie je jasné. Podľa nedeľníka by sa mohli vyjadriť k návrhu znížiť počet poslancov parlamentu a obmedziť ich pôsobenie vo viacerých volených funkciách naraz. Tento typ ústavnej zmeny mal Macron aj vo svojom predvolebnom programe. Dolná komora francúzskeho parlamentu má 577 poslancov, horná komora 348 senátorov. Televízia LCI zas špekuluje aj o niektorých ekonomických otázkach typu zníženia DPH na tovary základnej potreby.

Macron minulý týždeň pripustil referendum ako jednu z možností, ktorá je na stole. „Nevylučujem to,“ pripomenuli jeho slová francúzske médiá. Šéf Elyzejského paláca ale odmieta požiadavky žltých viest, ktoré chcú, aby sa referendum vo Francúzsku využívalo pri prijímaní rozhodnutí vlády častejšie. Macron časté plebiscity ako sú vo Švajčiarsku, odmieta. Argumentuje aj príkladom referenda v Británii o brexite, ktoré po manipulatívnych a často falošných informáciách, ktoré v kampani podsúvali stúpenci brexitu, napokon viedlo k vnútorne rozdelenej krajine a politickému chaosu.

Elyzejský palác špekulácie médií o chystanom plebiscite vo Francúzsku nepotvrdil. Premiér Édouard Philippe vyhlásil, že referendum „nie je ešte na programe dňa“. Minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian zas pre France Inter povedal, že osobne nie je za to, aby sa referendum o domácich politických otázkach spájalo s európskymi voľbami, kde ide o budúcnosť EÚ.

Ak by sa plebiscit mal konať spolu s eurovoľbami, vláda by o ňom musela rozhodnúť už v najbližších dňoch. Podľa médií sa však Macron k referendu čoraz viac prikláňa. Ministerstvo vnútra, ktoré celoštátne hlasovanie organizuje, si údajne v tlačiarni predbežne objednalo obálky a lístky pre prípad, že Macron sa napokon rozhodne pre plebiscit.

Na špekulácie médií o referende reagovala aj opozícia. Šéfka krajnej pravice Marine Le Penová síce ľudové hlasovania podporuje, ale spájanie referenda s eurovoľbami považuje za taktický manéver Macrona, ktorým chce odpútať pozornosť ľudí od eurovolieb. „Ak Macron toto referendum prehrá, bude treba, aby vyvodil dôsledky a odstúpil,“ povedal zas pre France Info europoslanec za pravicových Republikánov Philippe Juvin.

TV Pravda: Slovenský expert sa stretol so žltými vestami: Macron ich nezastaví (vysielané 15.1.2019)

Video

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Žlté vesty