V kauze úniku kalu v maďarskej Ajke odsúdili desiatich obvinených

Desiatich obvinených uznal za vinných v pondelok súd v severomaďarskom Győri v obnovenom procese v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zomrelo desať ľudí. Podľa agentúry MTI piatich obvinených súd na prvom stupni spod obžaloby oslobodil.

04.02.2019 15:05
Maďarsko, Červený kal, katastrofa, Ajka Foto:
Pohľad na ulice zaplavené červeným toxickým kalom z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke po pretrhnutí hrádze v maďarskej obci Kolontár 5. októbra 2010.
debata

Dvaja obžalovaní boli odsúdení na nepodmienečný trest odňatia slobody. Bývalému generálnemu riaditeľovi hlinikárskej spoločnosti MAL Zoltánovi B. vymeral súd dva a pol roka väzenia a jeho technickému zástupcovi Józsefovi D. dva roky. Zvyšní obvinení dostali podmienečné tresty, jedného obvineného odsúdil súd na finančný trest a ďalší dostal pokarhanie.

Na západe Maďarska sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Katastrofa si vyžiadala desať obetí na životoch a ďalších vyše 200 ľudí utrpelo zranenia. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

Odvolací súd v Győri 2. februára 2017 zrušil platnosť verdiktu prvostupňového a nariadil nový súdny proces, ktorý sa začal 11. decembra 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko