Iracký prezident sa ohradil voči Trumpovi ohľadne sledovania Iránu

Iracký prezident Barham Sálih podrobil v pondelok kritike svojho amerického kolegu Donalda Trumpa za vyhlásenie, že USA ponechajú svoje jednotky v Iraku, aby odtiaľ "dohliadali na Irán". Sálih zdôraznil, že šéf Bieleho domu si od Iraku povolenie nepýtal. Informovala o tom agentúra AP.

04.02.2019 18:38
debata (7)

„Takéto vyhlásenia považujeme za zvláštne,“ povedal Sálih na fóre v Bagdade. Jednotky USA sú podľa Sálihových slov v Iraku na základe dohody medzi oboma krajinami. A sú zároveň súčasťou zvláštnej misie s konkrétnou úlohou pomáhať tamojšej armáde v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS) a v boji proti terorizmu.

Zdôraznil, že iracká ústava zakazuje používať Irak ako základňu na ohrozovanie záujmov alebo bezpečnosti susedných krajín. „Nepreťažujte Irak s vašimi problémami,“ dodal Sálih.

Iracký prezident reagoval na vyhlásenia amerického prezidenta Trumpa v rozhovore pre stanicu CBS News. Trump povedal, že USA majú v Iraku „skvelú základňu“, ktorú má v úmysle zachovať, „pretože chcem byť schopný sledovať Irán“.

„A jeden z dôvodov, prečo ju chcem zachovať, je, že chcem trochu dohliadať na Irán, pretože Irán je skutočným problémom,“ povedal šéf Bieleho domu a dodal, že americká základňa v Iraku je „perfektne umiestnená na dohliadanie na všetky rôzne časti problémového Blízkeho východu“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Irán #Donald Trump