EÚ varovala Irán pred programom balistických rakiet a zasahovaním v regióne

Európska únia vyjadrila v pondelok večer podporu pre pokračovanie spoločného komplexného akčného plánu s Iránom, známeho ako tzv. jadrová dohoda, ktorý je považovaný za kľúčový prvok globálnej architektúry nešírenia jadrových zbraní. Privítala súčasne nový mechanizmus obchodovania s Iránom, ktorý obchádza americké sankcie, a zároveň varovala Teherán pred programom balistických rakiet a zasahovaním do konfliktu v Sýrii a v ďalších krajinách na Blízkom východe.

04.02.2019 22:18
debata (14)

Stanovisko zverejnila Rada EÚ na svojej oficiálnej internetovej stránke.

V dlho očakávanom vyhlásení o Iráne, ktorému predchádzali viac ako týždňové diskusie v Bruseli, krajiny EÚ potvrdili svoj záväzok zachrániť jadrovú dohodu s Iránom z roku 2015. Spojené štáty sa z tejto dohody stiahli a následne opäť uložili sankcie voči Iránu.

Únia minulý týždeň podporila vytvorenie špeciálneho systému navrhnutého Francúzskom, Spojeným kráľovstvom a Nemeckom (známeho pod názvom INSTEX), ktorý umožní európskym firmám obchodovať s Iránom bez toho, aby sa stali predmetom amerických sankcií.

S ohľadom na to, že viaceré európske veľmoci sú čoraz viac znepokojené pokračujúcimi testami iránskych bojových rakiet, zasahovaním tejto krajiny do niekoľkých konfliktov na Blízkom východe a nedávnymi pokusmi o útoky na opozičných predstaviteľov žijúcich v Európe, vyzvala Únia Irán na zdržanlivosť a zastavenie týchto aktivít.

Vyhlásenie EÚ kritizuje Irán za „poskytovanie vojenskej, finančnej a politickej podpory neštátnym činiteľom“ v krajinách ako Sýria a Libanon. „Rada EÚ má vážne obavy týkajúce sa iránskej vojenskej angažovanosti a nepretržitej prítomnosti iránskych ozbrojených síl v Sýrii,“ uvádza sa v zverejnenom dokumente.

Rada EÚ pripomenula, že Irán je kľúčovým podporovateľom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a vo vyhlásení vyzvala Teherán, aby využil svoj vplyv a presvedčil Damask, aby sa zapojil do úsilia OSN ukončiť občiansku vojnu, ktorá si od vypuknutia v roku 2011 vyžiadala vyše 360-tisíc ľudských životov.

„Irán naďalej vynakladá úsilie na zvýšenie rozsahu a presnosti svojich rakiet, čo spolu s nárastom počtu testov a skúšobných štartov prehlbuje nedôveru a prispieva k regionálnej nestabilite,“ uvádza sa v dokumente Rady EÚ. Predstavitelia členských štátov v tejto súvislosti vyjadrili nádej, že nový mechanizmus INSTEX, ktorý zachováva niektoré ekonomické výhody, pomôže Iránu rešpektovať a dodržiavať jadrovú dohodu z roku 2015. Aby však európsky mechanizmus na obchádzanie amerických sankcií fungoval, Irán musí vytvoriť vlastný podobný útvar, aby obe strany mohli obchodovať na základe barterov, bez prevodu peňazí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Irán #medzinárodná jadrová dohoda