Americký splnomocnenec mieri do KĽDR, chystá summit Trumpa s Kimom

Osobitný americký splnomocnenec pre Severnú Kóreu Stephen Biegun mieri do Pchjongjangu, kde by mal v stredu dojednávať podrobnosti summitu Donalda Trumpa a Kim Čong-unom.

05.02.2019 07:03
summit trump-kim Foto: ,
Donald Trump a Kim Čong-un si podávajú ruku za rokovacím stolom na prvom summite v Singapure vlani v júni.
debata

Podľa amerického ministerstva zahraničia sa Biegun zíde so svojím náprotivkom Kim Jong-čcholom, s ktorým by chcel rokovať o konkrétnych témach druhého stretnutia oboch lídrov, medzi ktorými nebude chýbať vytvorenie denuklearizovaných zón KĽDR. Pozorovatelia OSN dospeli k záveru, že severokórejský režim zabezpečuje svoje jadrové a raketové zariadenia pred možným vojenským úderom, uviedla v pondelok agentúra Reuters.

Biegun v nedeľu a pondelok rokoval s predstaviteľmi Južnej Kórey, ktorá sa rovnako ako USA usiluje o jadrové odzbrojenie svojho severného suseda. Podľa Soulu sa rozhovory týkali možných kompromisov, ktoré by urýchlili prípadné vyradenie hlavných nukleárnych prevádzok KĽDR.

Americký splnomocnenec pred schôdzkou v Pchjongjangu uviedol, že mu pôjde o dohodnutie konkrétnych bodov, na ktorých by sa Trump s Kimom mohli zhodnúť a posunúť vpred snahy, ktoré iniciovali vlani v júni na prvom summite v Singapure.

Šéf Bieleho domu sa vtedy severokórejského diktátora snažil presvedčiť o nutnosti úplného jadrového odzbrojenia polostrova výmenou za uvoľnenie sankcií, Pchjongjang však neskôr dal najavo, že nepripustí v tejto veci žiadny nátlak.

Experti OSN podľa Reuters v neverejnej správe prichystanej pre Bezpečnostnú radu uviedli, že KĽDR sa systematicky snaží rozmiestňovať svoje jadrové zariadenia, aby boli ťažšie dohľadateľné a zasiahnuteľné. Podľa správy sú tiež neúčinné sankcie voči severokórejskému režimu, ktorý ich vie obísť.

Podľa Bieleho domu by sa vrcholná schôdzka mala uskutočniť koncom februára. Trump chce termín summitu oznámiť tento týždeň. Americký prezident by rád pokročil v otázke jadrového odzbrojenia a stanovil harmonogram konkrétnych krokov, Kim bol však až doteraz napriek spoločnému singapurskému vyhláseniu o denuklearizačnom úsilí v tejto veci zdržanlivý.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Donald Trump #denuklearizácia Kórejského polostrova