Slovensko môže pomôcť s rozumnou reakciou na Trumpa

Už na budúci týždeň by mal podľa informácií Pravdy navštíviť Bratislavu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Prečo prichádza a aký odkaz by mu malo odovzdať Slovensko? Na tieto otázky odpovedal Tomáš Valášek, bývalý slovenský veľvyslanec pri NATO a šéf bruselskej pobočky Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier.

06.02.2019 08:00
Miroslav Lajčák, Mike Pompeo Foto: ,
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (vľavo) a americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na archívnej snímke.
debata (73)

V čase, keď sa veľa debatuje o vzťahoch USA-Európa, akú úlohu v nich môže hrať, respektíve už hrá Slovensko?

Mali by sme vnášať do reakcií na amerického prezidenta Donalda Trumpa viac rozvahy. Áno, šéf Bieleho domu si myslí, že USA by nemali brániť Európu v prípade útoku. Robí nás to zraniteľnejšími. Ale niektoré európske reakcie len zhoršujú situáciu. Európska armáda alebo strategická autonómia, čo je francúzsky koncept, nedávajú veľký zmysel. Ozbrojené sily európskych štátov nie sú schopné nahradiť kombináciu americkej a európskej sily, ktorú predstavuje Severoatlantická aliancia. A nedokážu to urobiť ešte niekoľko dekád. Trump v Bielom dome možno o dva roky nebude. Platí aj to, že ani naši nepriatelia nevedia, čo presne by americký prezident v prípade vojny v Európe urobil. Možno by nezakročil, možno áno. Tá druhá možnosť ich odvádza od pokušenia niečo vymýšľať. Pre nás je dosť veľké plus. Ak to zahodíme v mene obrannej autonómie, tak z pohľadu Slovenska meníme niečo za nič.

Čo by mali byt priority Slovenska vo vzťahoch s USA?

Dve veci. Nenechajme sa zaškatuľkovať ako súčasť nejakého visegrádskeho klinu, ktorý ide pomáhať rozbíjať EÚ. Časť súčasnej garnitúry vo Washingtone, nielen prezident, vidí existenciu EÚ ako problém a vo V4 nástroj na jej rozbitie. Naše ciele sa tu s americkými jednoznačne rozchádzajú a musíme hovoriť a konať v tejto otázke úplne jasne. Druhou prioritou je robiť na tom, aby Európa reagovala rozumne na Trumpovi skepsu k NATO. Vyžaduje si to posilnenie obranných rozpočtov a oveľa užšiu spoluprácu pri vývoji a nákupe obrannej techniky v Európe. Keď si každý budujeme miniozbrojené sily na vlastnú päsť, tak nakupujeme veľmi neefektívne. Zdanlivo to nesúvisí s USA, ale nie je to tak. Fakt, že Spojené štáty míňajú na obranu viac ako zvyšok spojencov dokopy a to, že keď príde na lámanie chleba, Európania nemajú dosť použiteľných síl, robí z aliancie ľahký terč pre populistov v USA.

Nakoľko by malo Slovensko pri takomto stretnutí pripomínať americkým partnerom problematické vyjadrenia, ale aj činy prezidenta Trumpa?

Návštevy tohto typu nie sú boxerským ringom, kde sa dávajú body za rétorické údery. Máme vo vzťahu k USA jasné ciele, už som ich pomenoval. V ich napĺňaní nám nepomôžu nejaké prestrelky. Je potrebná jasná a trpezlivá komunikácia s Washingtonom a v otázkach európskej obrannej spolupráce by sme mali ísť príkladom.

Dlhé roky na Slovensku nebol niekto taký vysokopostavený z americkej vlády. Prečo práve teraz? Dá sa vidieť istý súvis aj s veľkými obrannými nákupmi, ktoré Slovensko robí, a vo viacerých prípadoch kupuje americkú techniku?

Určite to neuškodilo, ale nie všetko je o obchode. Aj to, že na Slovensku dlho nikto nebol, hrá úlohu. A nechajme sa prekvapiť. Možno je návšteva myslená ako signál, že aj USA vidia vo V4 rozdiely. Že v regióne sú krajiny s konštruktívnym vzťahom k USA a rovnako k Európe. A že aj s nimi sa treba baviť, nielen s populistami.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Mike Pompeo