Česko chce postaviť v Sýrii centrum pre 50 sirôt, založí nadáciu

Česko chce v Sýrii postaviť centrum najprv pre 50 tamojších sirôt a postupne ho rozšíriť. Založí kvôli tomu špeciálnu nadáciu a bude sa snažiť získať peniaze od darcov. Po dnešnom rokovaní so zástupcami sýrskej organizácie Červený polmesiac to povedal premiér Andrej Babiš (ANO).

05.02.2019 20:45
debata (6)

Europoslankyňa KDU-ČSL Michaela Šojdrová vlani prišla s projektom na premiestnenie 50 sýrskych sirôt z Grécka do Česka, Babiš ho ale označil za nezmyselný.

Česko má v Sýrii k dispozícii pozemok o rozlohe 20-tisíc metrov štvorcových. V areáli má postupne byť škôlka, škola, ubytovanie, jedáleň a športový areál. „Spolupráca by mala fungovať na báze nášho červeného kríža a sýrskeho červeného polmesiaca,“ uviedol Babiš. Centrum postavia sýrske firmy, projekt vytvorí miestny architekt. „So sýrsku stranou sme sa dohodli, že prvý rok by sme prevádzku platili,“ podotkol Babiš.

Šojdrová koncom minulého októbra oznámila, že by chcela z preplnených utečeneckých táborov v Grécku presídliť do Česka päť desiatok sýrskych detí bez sprievodu ako solidárne humanitárne gesto. Chcela sa kvôli tomu stretnúť s Babišom a ministrom vnútra Jánom Hamáčkom (ČSSD). Babiš ale uviedol, že je potrebné pomáhať sýrskym deťom v Sýrii. V novembri s plánom na postavenie škôlky pre zhruba 150 sirôt zoznámil predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera.

„Dúfame, že perspektívne bude problém Sýrie vyriešený a utečenci sa vrátia domov. Som presvedčený, že ľuďom máme pomáhať v ich prostredí, kde sa narodili a kde sú zvyknutí,“ dodal Babiš.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Sýria