Ukrajinská prokuratúra podozrieva proruského politika z vlastizrady

Ukrajinská generálna prokuratúra začala vyšetrovanie proruského politika Viktora Medvedčuka pre podozrenie z vlastizrady a separatizmu. Dôvodom je podľa prokuratúry Medvedčukov návrh, aby sa konflikt na východe krajiny vyriešil priznaním samosprávneho statusu Donbasu.

05.02.2019 21:04
debata (32)

„Vodca strany Opozičná platforma – Za život Viktor Medvedčuk na straníckom zjazde 29. januára v Kyjeve vyhlásil, že je nevyhnutné vytvoriť takzvanú autonómnu oblasť Donbas s vlastným parlamentom a vládou a zakotviť to do ukrajinskej ústavy,“ vysvetlila hovorkyňa prokuratúry Larysa Sarganová, prečo je vyšetrovanie začaté.

Generálna prokuratúra v tejto súvislosti poukázala na to, že v ústave je zakotvená Ukrajina ako unitárny štát. Navyše Rusko pri podpore separatistických ozbrojencov v Donbase vykonáva agresívne akcie. Vzhľadom k tomu môžu výzvy na vytvorenie „autonómnej oblasti“ podporovať podvratnú činnosť Ruskej federácie.

Preto je Medvedčuk podľa prokuratúry podozrivý, že svojím konaním mohol naplniť skutkovú podstatu trestných činov ohrozovania územnej celistvosti a nedotknuteľnosti Ukrajiny a vlastizrady.

Medvedčuk, ktorý je považovaný za emisára Kremľa na Ukrajine, v reakcii označil krok generálnej prokuratúry za politické represie. Podľa neho sú vznesené obvinenia „absurdné a nepodložené“ a s právnym štátom nemajú absolútne nič spoločné.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #vlastizrada #vojna na Ukrajine