Ukrajinci čelia predvolebnej špine

Zabávač, miliardár a "plynová princezná", Volodymyr Zelenskij (19 %), Julia Tymošenková (18,3 %) a Petro Porošenko (15 %), majú podľa najnovších prieskumov verejnej mienky našliapnuté na prezidentský post v susednej Ukrajine. Hlavou štátu sa síce pôvodne chcelo stať 89 Ukrajincov, ale pre nesplnené podmienky skresala do utorka ústredná volebná komisia zoznam na 28 kandidátov. Väčšina však nemá šancu získať potrebné voličské hlasy 31. marca, v deň konania hlasovania. Podľa ukrajinských pozorovateľov sa tak aspoň "zviditeľnili".

06.02.2019 07:00
vladimir zelenskij Foto:
Vladimir Zelenskij (druhý zľava) sa oficiálne uchádza o post ukrajinského prezidenta vo voľbách 31. marca.
debata (9)

„Šance zapojiť sa do zápasu o voliča má zatiaľ šesť kandidátov: Zelenskij, Tymošenková, Porošenko, Bojko, Gricenko, Ľaško,“ zhoduje sa v Kyjeve väčšina politológov. Ostatní sú vraj iba do počtu. Pozornosť sa dnes sústreďuje hlavne na to, kto sa dostane do druhého kola, pretože na víťazstvo v prvom nemá šancu ani jeden z horúcej prvej trojky.

„Porošenko získal najnovšie dve, tri percentá. Po tom, čo uskutočnil turné po krajine na cirkevnú tému v podobe rozkolu v pravoslávnej cirkvi. Voľby sú však o dva mesiace a dovtedy sa môže mnohé zmeniť,“ povedal kyjevský politológ Michail Pogrebinskij v rozhovore pre denník Komsomolskaja pravda.

Porošenko však pokračuje v predvolebnej kampani. Zatiaľ bez štátnej administratívy, ktorú má pod palcom. Napríklad stále opakuje, že pokračujúci pokles životnej úrovne má na svedomí vojna na východe krajiny a Rusko. „Všetky zdroje štát mobilizoval na zabezpečenie suverenity a bezpečnosť občanov. Navyše Rusko v jedinom okamihu zatvorilo trh pred ukrajinskými výrobkami,“ pokúsil sa Porošenko ospravedlniť neľahkú situáciu miliónov Ukrajincov v televízii ICTV. Podľa jeho slov o nízkej životnej úrovni spoluobčanov a hlavne dôchodcov sa vraj presvedčil aj počas nedávnych osemnástich výjazdov do regiónov. „Je absolútnou pravdou, ak tvrdím, že pre Ukrajinu nie je bieda o nič menším nebezpečenstvom ako zahraničná agresia,“ priznal šiesty najbohatší Ukrajinec pred voličmi citovaný ukrajinskou agentúrou UNIAN. Pritom, ako pripomínajú nielen Porošenkovi kritici, po štátnom prevrate v roku 2014 nesplnil vlastne ani jediný sľub.

V prípade Zelenského, súčasného prekvapivého lídra v prieskumoch, existujú rôzne pohľady. „Jeho potenciálni voliči ho majú radi a poznajú ho. Ich hlas je však prejavom protestu. Predstavte si, natoľko nenávidia všetkých ostatných kandidátov, že sú ochotní dať hlas šoumenovi,“ reaguje na postavenie Zelenského politológ Pogrebinskij. Zároveň však upozornil, že voliči, ktorí sa riadia princípom „proti všetkým“, obyčajne neprídu k volebným urnám.

Súčasnú predvolebnú kampaň podľa väčšiny ukrajinských pozorovateľov charakterizuje nacionalizmus a populizmus, ktorý podľa denníka Le Figaro poznamenal vývoj aj v západnej Európe, v EÚ, do ktorej sa Kyjev usiluje dostať.

„V kampani stoja proti sebe dvaja veční nepriatelia: expremiérka Tymošenková a súčasný prezident Porošenko. Pritom v minulosti spolupracovali až do zrážky v roku 2014,“ tvrdí francúzsky denník. Najnovšie „Julka“, ktorá čelila a čelí obvineniam z finančných machinácií a zneužitia právomoci verejného činiteľa, obvinila tentoraz Porošenka z rozsiahlej korupcie.

Podľa Le Figaro potenciálnym rozhodcom v súboji oboch politikov sa môže stať Zelenskij, ktorý chce ako prvé „odovzdať moc ľudu“. V jeho volebnom programe sľubuje Ukrajinu, v ktorej „za jedinú hodinu bude možné vybaviť dokumenty a začať podnikať“ a "zahraničný pas sa bude dať získať za 15 minút“.

Všetci kandidáti sa však držia hlavného a najpopulárnejšieho predvolebného motívu: boj proti korupcii a koniec vojny na východe. „Už neexistujú dva rovnako silné bloky. Ak existuje rozdiel v programoch favoritov, tak je to v taktike, ale nie v stratégii,“ myslí si kyjevský politológ Vadim Karasjov, ktorý favorizuje vo voľbách prozápadne orientovaný elektorát.

A čo tak často skloňovaní ukrajinskí „proruskí“ politici? „Medzi prezidentskými kandidátmi ich nenájdete. A tak sotva možno očakávať, že sa zmení doterajší kurz Kyjeva. Bez ohľadu na to, koho si zvolia Ukrajinci,“ vracia Pogrebinskij na zem autorov viacerých konšpiračných teórií týkajúcich sa „rýchleho návratu Ukrajiny do ruského náručia“. Zároveň pripomína, že aj politici, ktorých na Ukrajine obviňujú z „proruských sympatií“, sa v skutočnosti iba uchádzajú o hlasy ruskojazyčného voliča na východe krajiny. „Byť proruským politikom, znamená byť proti NATO, proti vstupu do EÚ a za mier s Ruskom. Nič podobné však nenájdete v programoch prezidentských kandidátov,“ dodáva Pogrebinskij.

TV Pravda: Exkluzívne zábery z Ukrajiny. Zdevastovaný most je vstupom do zóny bojov (vysielané 17.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Julija Tymošenková #Ukrajina #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj