Summit USA - KĽDR bude vo Vietname 27. a 28. februára

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un plánujú uskutočniť svoj druhý summit 27.-28. februára vo Vietname, informovala v stredu juhokórejská tlačová agentúra Jonhap a ďalšie médiá. Americký prezident Donald Trump v utorok vo výročnom prejave o stave Únie informácie potvrdil.

06.02.2019 06:24 , aktualizované: 10:05
Trump Kim Summit The Gamble Foto: ,
Diktátor z KĽDR Kim Čong-un (vľavo) a americký prezident Donald Trump.
debata (6)

„Robíme odvážnu novú diplomaciu, a v rámci nej pokračujeme v historickom presadzovaní mieru na Kórejskom polostrove,“ povedal podľa tlačovej agentúry DPA zákonodarcom Kongresu.

„Naši rukojemníci musia prísť domov, jadrové skúšky musia prestať – vystrelenie rakety sa neudialo už 15 mesiacov,“ zdôraznil Trump v prejave pred oboma komorami Kongresu. „Keby som nebol zvolený za prezidenta Spojených štátov, práve teraz by sme podľa môjho názoru boli vo veľkej vojne so Severnou Kóreou,“ pokračoval. „Ešte zostáva urobiť veľa práce, ale môj vzťah s Kim Čong-unom je dobrý,“ dodal prezident USA.

Trump prezradil termín stretnutia skupine novinárov ešte niekoľko hodín pred svojím výročným prejavom o stave Únie, napísal portál Politico. Ako najpravdepodob­nejšie miesto konania summitu sa najčastejšie uvádzalo vietnamské prímorské letovisko Danang.

Obaja lídri absolvovali prvý, historický summit vlani v júni v Singapure – išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov týchto dvoch krajín. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova, výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang.

Osobitný zástupca USA pre Severnú Kóreu (KĽDR) Stephen Biegun už odcestoval do severokórejského hlavného mesta Pchjongjang, aby vyrokoval presné detaily blížiaceho sa summitu.

Podľa odborníkov Severná Kórea bude zrejme súhlasiť s odstavením svojho hlavného jadrového komplexu v Jongbjone a Spojené štáty vyhlásia oficiálne koniec kórejskej vojny z rokov 1950–53, ktorá sa skončila len prímerím, a nie mierovou zmluvou.

Experti OSN: Severná Kórea ukrýva na letiskách rakety

Severokórejský jadrový program a program vývoja balistických rakiet zostáva zachovaný a Pchjongjang využíva letiská a iné zariadenia na ukrývanie svojich zbraní pred možnými americkými útokmi. Uvádza sa to v správe komisie expertov OSN, ktorú mala v utorok k dispozícii agentúra AFP.

Podľa správy sú sankcie voči Severnej Kórei „neúčinné“, pričom Pchjongjang stále získava nelegálne dodávky ropných produktov, predáva zakázané uhlie a porušuje zbrojné embargo. „Komisia zistila, že KĽDR využíva civilné zariadenia vrátane letísk na zhromažďovanie balistických rakiet a testovanie s cieľom efektívne zabrániť útokom, ktoré by ich mali vyradiť z prevádzky,“ píše sa v správe.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una