Trump v prejave o stave únie vyzval na jednotu

Americký prezident Donald Trump v posolstve o stave únie vyzval na jednotu hlboko rozdelený americký národ, ktorý podľa kritikov polarizoval sám svojou agresívnou politikou. V takmer hodinu a pol trvajúcom prejave prednesenom v Kongrese podľa očakávaní vyzval na stavbu múru na hraniciach s Mexikom, ktorá má podľa neho krajinu ochrániť pred zločincami a drogovou epidémiou. Kým republikánski členovia Kongresu jeho prejav vítali opakovanými ováciami, na strane demokratov často panovalo hrobové ticho.

06.02.2019 06:40
trump Foto:
Prezident USA Donald Trump.
debata (4)

Trump poukázal na úspechy americkej ekonomiky a poznamenal, že „sme ešte len začali“. Rýchlosť ekonomického rastu USA je podľa neho dvojnásobná v porovnaní s dobou jeho príchodu do Bieleho domu. Zdôraznil najmä význam nedávnej daňovej reformy, výrazné obmedzenie štátnej regulácie a nárast pracovných príležitostí.

Americká ekonomika v januári podľa nedávno zverejnenej štatistiky ponúkla vyše 300 000 nových pracovných miest a rast pracovných príležitostí zaznamenáva už stý mesiac po sebe, čo je najdlhšie v celej histórii USA.

„Stav našej únie je silný,“ zhrnul šéf Bieleho domu hospodársku situáciu v krajine za mohutného skandovania „USA! USA!“ Silu americkej ekonomiky môžu ohroziť len „hlúpe vojny, politikárčenie a smiešne tendenčné vyšetrovanie“, konštatoval Trump v narážke na pátranie po ruskom vplyve na americké prezidentské voľby, ktoré označuje za hon na čarodejnice. „Ak má vládnuť zmier a právo, nemôže prevážiť vojna a vyšetrovanie,“ povedal Trump.

Političky v bielom

V predných laviciach snemovne počúvali prezidenta demokratické poslankyne a senátorky, z ktorých mnohé sa dostavili v bielom. Farba amerických sufražetiek, radikálnych feministiek z počiatku minulého storočia, mala prezidentovi pripomenúť jeho údajný sexizmus a povýšenecký vzťah k ženám. Prejav hlavy štátu počúvali aj štyria opoziční politici, ktorí sa mu budúci rok vo voľbách plánujú postaviť, z toho tri ženy – okrem Coryho Brookera to boli Kamala Harrisová, Elisabeth Warrenová a Kirsten Gillibrandová. V bielom do snemovne prišla aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Situácia na hraniciach

Obsiahle sa prezident podľa očakávania venoval situácii na južných hraniciach, kde podľa neho hrozí „obrovský nápor“ ilegálnych migrantov. Oznámil, že do hraničných oblastí posiela ďalších 3 750 vojakov, aby hranicu ochránil. „Americká robotnícka trieda dopláca na masovú nezákonnú migráciu,“ povedal Trump a pripomenul členom Kongresu štatistiky zločinnosti a drogovej závislosti, ktoré Biely dom pripisuje nedostatočnej ochrane hraníc.

Hranice by mala chrániť „fyzická bariéra alebo múr,“ povedal prezident. „Ja ju postavím, múr funguje a zachraňuje životy“ zdôraznil. Nepôjde vraj o „jednoduchú betónovú stenu,“ ale o priehľadnú oceľovú bariéru.

Americký prezident ohlásil zámer zastaviť drogovú epidémiu v USA počas nasledujúcich desiatich rokov a vyslovil sa za nižšie a spravodlivejšie ceny liekov na predpis. Vláda bude žiadať Kongres o zvýšenie výdavkov na boj s rakovinou, najmä so zhubným ochorením detí. Poslanci by podľa neho mali schváliť aj zákon zakazujúci potraty v neskorších štádiách tehotenstva.

Zahraničná politika

Prezident ocenil stav vzťahov s KĽDR a oznámil dátum budúceho stretnutia s Kim Čong-unom. „Keby som nebol zvolený za prezidenta USA, boli by sme teraz vo veľkej vojne so Severnou Kóreou… Môj vzťah s Kim Čong-unom je dobrý, stretneme sa 27. a 28. februára vo Vietname,“ konštatoval Trump.

Prezident obhajoval svoje rozhodnutie odvolať amerických vojakov z Afganistanu a Sýrie. „Veľké národy nevedú nekonečné vojny,“ zdôraznil. Vláda sa pustila do konštruktívnych rokovaní s radom afganských skupín vrátane Talibanu, potvrdil šéf Bieleho domu. „Nevieme, či sa dohodneme, ale vieme, že po dvoch desaťročiach je načase sa o mier aspoň pokúsiť,“ povedal.

Trump obvinil Čínu, že po roky útočí proti americkému priemyslu a kradne intelektuálne vlastníctvo. Nová obchodná zmluva, ktorú chce s Pekingom uzavrieť, má ochrániť americké pracovné miesta, obmedziť „chronický deficit“ vo vzájomnom obchode a zamedziť podvodným obchodným praktikám.

Prezident kritizoval Rusko za opakované porušovanie zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu, ktorú sa Biely dom rozhodol vypovedať. „Nemali sme inú možnosť, možno dojednáme inú dohodu, vzťahujúce sa aj na Čínu a ostatné,“ povedal Trump. Ak sa to nepodarí, potom vraj Američania vo vývoji zbraní v mene ochrany svojej krajiny prekonajú všetky národy sveta.

Trump tiež v prejave odsúdil politický rozvrat vo Venezuele a vyhlásil: „Amerika nikdy nebude socialistickou krajinou.“ Táto poznámka zrejme smerovala k vplyvným demokratom, ktorí sa označujú za socialistov.

Americký prezident ostro skritizoval aj „radikálny režim v Iráne“ a zaviazal sa, že Teherán nikdy nezíska jadrové zbrane. „Robia zlé, zlé veci,“ povedal Trump a obvinil vládu v Teheráne z antisemitizmu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prejav o stave únie