Vo Francúzsku si budú arménsku genocídu pripomínať štátnym sviatkom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok oznámil, že vo Francúzsku bude 24. apríl štátnym sviatkom, "dňom pripomínania si arménskej genocídy". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

06.02.2019 07:47
Arménsko, genocída Foto: ,
Arménsko si pripomína výročie masakry, keď Turci podľa historikov systematicky vyvraždili 1,5 milióna Arménov. Archívna snímka.
debata

Na večeri s arménskou komunitou v Paríži Macron povedal: „Francúzsko je v prvom rade krajinou, ktorá sa vie pozerať na históriu priamo; ktorá bola medzi prvými, čo odsúdili vyvražďovanie arménskeho ľudu; ktorá v roku 1915 nazvala genocídu pravým menom; ktorá to v roku 2001 po dlhom zápase uznala aj v zákone.“

Francúzsko „v nasledujúcich týždňoch vyhlási 24. apríl za štátny sviatok, deň, keď si bude pripomínať arménsku genocídu“, dodal Macron.

Arménsko a Turecko vedú už desaťročia ostrý spor o to, či by mali byť deportácie a masakre Arménov, páchané vládcami Osmanskej ríše počas prvej svetovej vojny, označené za genocídu.

Turecko rázne odmieta názor, že masakre, väznenie a nútené deportácie Arménov z roku 1915, ktoré si podľa Arménska vyžiadali 1,5 milióna mŕtvych, predstavujú genocídu.

Macronove vyjadrenia na večeri, zorganizovanej Koordinačnou radou arménskych organizácií vo Francúzsku, boli v súlade s jeho sľubom z predvolebnej kampane v roku 2017.

Na podujatí vzdal Macron hold aj Charlesovi Aznavourovi, svetoznámemu francúzskemu spevákovi, textárovi, hercovi a diplomatovi arménskeho pôvodu, ktorý zomrel vlani v októbri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Arménsko #Emmanuel Macron #genocída Arménov