Podozrivé hovädzie mäso aj v Čechách: Reštaurácie ho vydávali za argentínsky steak

Problematické hovädzie mäso z Poľska sa dostalo aj k našim susedom. Z približne 300 kilogramov, ktoré skončili v Čechách, sa 137 predalo spotrebiteľom alebo reštauráciám, ktoré ho podľa najnovších informácií vydávali za predražený argentínsky steak.

06.02.2019 15:46
debata (27)

Informáciu priniesol český spravodajský portál iDNES.cz s odvolaním sa na vyhlásenie českého ministra poľnohospodárstva Miroslava Tomana, ktorý to uviedol v snemovni poľnohospodárskeho výboru.

V prípade, že sa v mäse nájdu stopy po liečivách, prijme štát podľa jeho slov mimoriadne veterinárne opatrenia.

„Chcem vás ubezpečiť, že mäso nešlo do žiadnych lacných reštaurácií. Šlo o luxusné prevádzky, špeciálne v Prahe. Brali ho reštaurácie, ktoré ho následne vydávali za argentínske, aby tak na jednej porcii zarobili 1000 korún (38 eur),“ povedal Toman. Ďalej prevádzky konkretizovať nechcel. Majú však mať ázijský názov, no nemá ísť o čínske reštaurácie.

V mäse zatiaľ nič nenašli

Veterinári zatiaľ v hovädzom mäse z Poľska, ktoré bolo privezené do Prahy, nenašli zvyšky žiadnych liečiv. Vzhľadovo bolo totiž v poriadku, čaká sa už len na výsledky testov na salmonelózu. Podľa Štátnej veterinárnej správy tak bolo v poriadku aj 56 kilogramov mäsa, ktoré išlo priamo do pražských reštaurácií.

Toman však poľskej veterinárnej kontrole neverí, pretože informácie, ktoré poskytovala sa postupne menili. Zároveň vyzval občanov, aby sa poľskému hovädziemu mäsu vyhýbali a dali prednosť konzumácii domáceho. Je možné, že po konzultácii s Európskou komisiou štát zavedie mimoriadne veterinárne opatrenia, ktoré by zamedzili obchodu, a tým aj vstupu poľského hovädzieho mäsa na územie Českej republiky. Bolo by však podľa jeho slov potrebné postupovať v spolupráci s ostatnými členskými štátmi, aby sa tak poľské mäso nedostalo do Čiech cez inú členskú krajinu.

Škandál s pokazeným mäsom

Poľskom otriasol škandál s bitúnkami. Investigatívni novinári z relácie Superwizjer televízie TVN24 natočili video, na ktorom vidno, ako na bitúnok privážajú kravy a býky, ktoré ani nevedia stáť na vlastných nohách. Takýto postup je v Poľsku nelegálny, reportéri však odhadujú, že v Poľsku sú takýchto bitúnkov stovky. Informoval o tom v pondelok agropotravinársky portál nasvidiek.sk.

Novinári sa podľa webového portálu infiltrovali do prevádzky bitúnku v meste Lodž a natočili škandalózne zábery. Na nočnej zmene, kde nebol prítomný veterinár, privážali na bitúnok choré zvieratá, takzvané „ležiaky“. Väčšina z nich ani nedokázala stáť na nohách. Mnohé z nich mali zranenia končatín, či chrbtice, no výnimkou neboli ani zvieratá s nádormi a vážnymi infekciami. Tie museli pracovníci bitúnku vyrezať.

Ako uviedol jeden z reportérov, ktorý strávil na bitúnku asi tri týždne, príkaz znel jasne – mäso musí vyzerať v poriadku. „Vedúci mi kázali, aby som mäso označil ako zdravé a upravil tak, aby vyzeralo pekne. Bolo to otrasné, verte. Zo smradu hnijúceho mäsa mi bolo na vracanie. Musel som ho oškrabávať nožom, aby vyzeralo dobre,“ hovorí reportér v dokumente.

Reportéri dodávajú, že hoci má byť veterinár prítomný počas celého procesu zabíjania aj rozrábky na bitúnku, realita bola v tomto závode iná. Veterinár často len letmo skontroloval živé zvieratá, alebo na šichte vôbec nebol. Chýbal rozbor mäsa a testy na nepovolené látky. Podľa Superwizjera nebolo výnimkou, keď na bitúnok prichádzali kravy liečené antibiotikami, aj agresívnymi liekmi na nádory.

Poľsko pritom patrí medzi najväčších producentov mäsa v Európe. Len v roku 2017 vyviezli Poliaci do zahraničia hovädzie mäso za 1,5 miliardy dolárov. Podľa portálu nasvidiek.sk nie je preto vylúčené, že sa takéto mäso dostalo aj na Slovensko. Portál však dodal, že veľká časť mäsa z poľských bitúnkov ostáva na domácom trhu. TV Pravda: Prečo sa pravidelne opakujú potravinové kauzy? Kto je zodpovedný za najnovší škandál s poľským mäsom a aké je riešenie pre Slovensko? Pozrite si videokomentár TV Pravda s reportérom a komentárom denníka Pravda Jozefom Sedlákom.(vysielané 1.2.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #škandál s poľským hovädzím mäsom