Macedónsko je jednou nohou v NATO

Je to veľký krok pre malú krajinu, ktorá sa o vstup do najväčšieho vojenského bloku sveta pokúšala vyše štvrť storočia, pričom dvadsať rokov s kandidátskym štatútom. Macedónsko podpísalo so Severoatlantickou alianciou prístupový protokol. Otvorilo si tak cestu k tomu, aby sa stalo tridsiatym členským štátom NATO. Od vstupu ho delí už iba ratifikácia dokumentu v 29 parlamentoch.

06.02.2019 17:55
debata (5)

Ako prví sa susednej krajine chystajú dať zelenú Gréci. Bude to symbolické gesto. Boli to práve Atény, ktoré pre názvoslovný spor od bukureštského summitu NATO na viac ako desaťročie zahatali vstup Skopje do NATO. Prelom nastal až vlani v júni, keď premiéri oboch krajín Zoran Zaev a Alexis Tsipras podpísali kompromisnú dohodu. Na jej základe sa Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM), ako znie provizórny názov, pod ktorým bola malá balkánska krajina prijatá do OSN, premenuje na Republiku Severné Macedónsko. Za to, že sa jej názov prestane zhodovať s historickým pomenovaním severogréckej provincie, sa Atény zaviazali odblokovať Severnému Macedónsku cestu nielen do NATO, ale aj Európskej únie.

Skopje už zo svojej strany všetky záväzky splnilo. Minulý mesiac prijalo aj nevyhnutné ústavné zmeny. Tie vrátane premenovania krajiny nadobudnú platnosť ihneď po tom, čo grécky parlament zajtra odobrí protokol o pristúpení Severného Macedónska k NATO.

„Dnes je historický deň. Všetci spojenci z NATO podpísali prístupový protokol, čo prinesie viac bezpečnosti a prosperity do celého regiónu. Teším sa na deň, keď pred sídlom NATO bude viať tridsať vlajok,“ zdôraznil po formálnom ceremoniáli generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. V Bruseli odhadujú, že by sa tak mohlo stať do roka, pričom nie je vylúčené, že sa proces stihne dokončiť ešte skôr, do decembrového summitu v Londýne, na ktorom si aliancia pripomenie 70. výročie svojho vzniku.

Až do ukončenia procesu ratifikácie v parlamentoch členských štátov NATO síce Severné Macedónsko v aliancii nebude mať hlasovacie právo, jeho zástupcovia sa ale už odteraz budú podieľať na práci všetkých jej orgánov.

Premiér Zaev včerajšok označil za historický deň. „Najväčší bezpečnostný blok sveta NATO nám dnes povedal: ,Vitajte!' Sadli sme si plece pri pleci s našimi spojencami za spoločný stôl. Sme šťastní, lebo sme zabezpečili trvalú stabilitu pre našu krajinu. Zaistili sme si bezpečnosť a mier. Pokrok a rozvoj sú teraz nezastaviteľné,“ uviedol vo vyhlásení, v ktorom zablahoželal spoluobčanom.

Podpis prístupového protokolu privítal aj Hristijan Mičkoski, líder opozičných národných konzervatívcov, ktorí ostro odmietli dohodu s Gréckom o zmene názvu krajiny. „Vítam každý úspech Republiky Macedónsko, ale Zaev nedôstojne obchodoval s niečím, za čo predchádzajúce generácie platili svojimi životmi. Vítam však každý proces, ktorý prinesie zlepšenie života občanov,“ povedal Mičkoski pre agentúru MIA.

Ihneď po tom, čo Grécko ratifikuje prístupový protokol, Skopje oficiálne oznámi každej medzinárodnej organizácii, ktorej je členom, a všetkým štátom OSN, aby krajinu odteraz registrovali ako Republiku Severné Macedónsko. Do piatich rokov tiež musí vymeniť občanom osobné doklady, na ktorých už bude uvedený nový názov krajiny.

Nie je to malá obeť, ale vstup do NATO, ktorý je vnímaný ako potvrdenie členstva v klube rozvinutých západných krajín, za to stojí, myslí si riaditeľ Európskej rady pre medzinárodné vzťahy Jeremy Shapiro. „Pričlenenie je dobré pre krajiny, ako je Macedónsko. Získajú bezpečnostné garancie, ktoré im zaručia dlhodobú stabilitu. Často potom nasleduje ešte väčšia odmena. Členstvo vo vojenskom zoskupení ide zväčša ruka v ruke so vstupom do politického a ekonomického zväzku Európskej únie,“ pripomenul Shapiro pre denník New York Times. Premiér Zaev tento týždeň vyslovil nádej, že jeho krajina už v júni dostane termín od EÚ na začatie prístupových rokovaní. Hoci Skopje je od roku 2005 formálne kandidátskou krajinou únie, Atény dosiaľ blokovali začatie rokovaní o jeho vstupe.

Opozičný líder Mičkoski vyjadril pochybnosti nad tým, že by Skopje do štyroch mesiacov malo dostať prísľub na začatie prístupových rokovaní. „Moja strana je však pripravená podporiť všetky zákony potrebné pre európsku integráciu krajiny,“ citovala ho agentúra MIA.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Macedónsko #zmena názvu