Zeman poslal Guaidóvi list a pozval ho do Prahy

Český prezident Miloš Zeman zablahoželal venezuelskému opozičnému lídrovi a predsedovi tamojšieho parlamentu Juanovi Guaidóvi k odvahe prevziať zodpovednosť za venezuelský národ a pozval ho na návštevu Česka. Zeman zaslal samozvanému venezuelskému prezidentovi list, v ktorom mu pripomenul nežnú revolúciu v bývalom Československu. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Novinky.cz.

06.02.2019 19:35
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (106)

„Dovoľte mi, aby som vám čo najsrdečnejšie zablahoželal k vašej odvahe prevziať v súlade s venezuelskou ústavou zodpovednosť za venezuelský národ a doviesť ho k slobodným a demokratickým voľbám. Prajem vám veľa šťastia vo vašom úsilí a pevne verím, že vaša snaha bude úspešná,“ píše Zeman v liste, ktorého text zverejnila prezidentova kancelária na svojom webe.

„Rád by som využil túto príležitosť a pozval vás na návštevu Českej republiky. Česká republika oslávi v tomto roku tridsiate výročie zamatovej revolúcie a dúfam, že aj vašej krajine sa prechod k demokracii úspešne podarí. Verím, že čoskoro dôjde k posilneniu vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami,“ pokračoval Zeman.

Česko a niekoľko ďalších štátov Európskej únie uznali Guaidóa za úradujúceho prezidenta tejto juhoamerickej krajiny. Guaidó sa vyhlásil za hlavu krajiny namiesto doterajšieho prezidenta Nicolása Madura po jeho kontroverznom znovuzvolení.

106 debata chyba