Merkelová: Najmocnejšia žena sveta alebo Mutti?

Politik musí byť všade a stále. Najmä v sociálnych médiách. Tak znie politický zákon digitálnej doby, ktorý pred niekoľkými dňami zásadne porušila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Oznámila, že ruší svoj profil na Facebooku, kde ju sledovalo 2,5 milióna ľudí. Urobila to preto, že vlani v decembri skončila ako šéfka Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Nahradila ju Annegret Krampová-Karrenbauerová.

07.02.2019 07:00
angela merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (47)

Queen of Europe

"Chcem vám poďakovať za vašu silnú podporu mojej facebookovej stránky. Viete, že už nie som predsedníčkou CDU. Preto ju uzatváram,“ povedala kancelárka.

Merkelová však celkovo príliš nepoužíva moderné formy komunikácie. Nemá ani účet na sociálnej sieti Twitter. Tweetovanie je pritom už takmer politický štandard. Veď to bol práve Twitter, ktorý pomohol Donaldovi Trumpovi vyhrať v roku 2016 preziden­tské voľby.

Zdá sa však, že to Merkelovú príliš netrápi. No je zaujímavé, že na Twitteri existuje jej populárny parodický profil, ktorý sa volá Queen of Europe (Kráľovná Európy). Sleduje ho viac ako 158-tisíc ľudí. Vďačnými terčmi satirických poznámok na ňom bývajú Trump a brexit.

Kancelárka na verejnosti nikdy takto priamo nevystupuje. Jej prejavy bývajú nudné, niekedy až monotónne. Stáva sa, že ju prezradí výraz tváre. Jej prísnemu či neveriacemu pohľadu už čelili Trump, šéf Kremľa Vladimir Putin či maďarský premiér Viktor Orbán.

V Nemecku Merkelovej hovoria Mutti (mama). "Stredná trieda u nás uprednostňuje lídrov, ktorí príliš nemenia zabehané spôsoby a reprezentujú stabilitu. Preto bola Merkelová schopná vyhrávať voľby v podstate s prázdnymi sloganmi ako: Nemecko, kde sa žije dobre a Poznáte ma,“ reagoval pre Pravdu politológ Christian Schweiger z Technickej univerzity v Chemnitzi.

Svet je však Merkelovou fascinovaný. Magazín Forbes ju štrnásť ráz vyhlásil za najmocnejšiu ženu sveta. Podľa časopisu Time je zase líderkou slobodného sveta, čo je označenie, ktoré kancelárka odmieta.

Už vo štvrtok Merkelová príde do Bratislavy. Absolvuje stretnutie s premiérom Petrom Pellegrinim a prezidentom Andrejom Kiskom. Zúčastní sa tiež summitu krajín visegrádskej štvorky. Slovenské hlavné mesto tak navštívia aj Orbán, český predseda vlády Andrej Babiš a poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Ako bývalá fyzikálna chemička, ktorej predpovedali vedeckú kariéru, sa Merkelová na politické schôdzky dôkladne pripravuje. Keď sa mala stretnúť s Trumpom, neváhala začítať sa ani do rozhovoru celebritného miliardára pre časopis Playboy.

Na druhej strane sú známe jej slabiny. V roku 2007 sa pri stretnutí Merkelovej s Putinom zrazu v miestnosti objavila Koni, čierny labradorský retríver ruského prezidenta. Pritom je známe, že kancelárka sa psov bojí. "Viem, prečo to urobil. Musí si dokázať, že je chlap,“ povedala vraj potom podľa magazínu New Yorker Merkelová na adresu Putina.

Merkelovej dedičstvo

Súčasná nemecká kancelárka sa narodila ako Angela Kasnerová 17. júla 1954 v Hamburgu. Jej otec bol luteránsky pastor. Niekoľko mesiacov po narodení dcéry sa s rodinou presťahoval do Nemeckej demokratickej republiky. Mladá Angela sa zaujímala o matematiku, fyziku a chémiu a postupne sa posúvala k dráhe vedkyne. V rokoch 1977 až 1982 bola vydatá za spolužiaka Ulricha Merkela. Podľa knihy Angela Merkelová: Kancelárstvo vykované v kríze budúca nemecká líderka odmietla donášať na kolegov tajnej polícii Stasi, keď sa snažila získať pracovné miesto na univerzite. Údajne tvrdila, že na to nie je vhodná, lebo nedokáže udržať tajomstvo.

Pád Berlínskeho múra v roku 1989 zastihol Merkelovú s doktorátom z kvantovej chémie. V roku 1990 sa však vo federálnych voľbách stala členkou nemeckého parlamentu. Úzko spolupracovala s kancelárom Helmutom Kohlom. Postupne stúpala v straníckom rebríčku CDU. V roku 1998 sa druhý raz vydala, za Joachima Sauera, a stala sa aj generálnou tajomníčkou kresťanských demokratov.

Merkelovú dokonca volali Kohlovým dievčatkom. No bola to práve ona, ktorá sa mocnému exkancelárovi neváhala postaviť pri škandále s financovaním strany. Východná Nemka sa tak 10. apríla 2000 stala prvou ženou, ktorá prevzala predsednícke kreslo v CDU. Teda v konzervatívnej strane hlboko zakorenenej na západe Nemecka.

V roku 2002 bol vo voľbách ešte kandidátom CDU na kancelára Edmund Stoiber. Merkelovej chvíľa prišla o tri roky neskôr. Vyhrala predčasné voľby a odvtedy sa z kancelárskeho kresla nepohla. Merkelová si víťazstvo zopakovala v rokoch 2009, 2013 a 2017.

"Po 14 rokoch v úrade jej dôverujú tri pätiny Nemcov. Má to niekoľko dôvodov,“ reagoval pre Pravdu Jörg Forbrig z berlínskej pobočky organizácie German Marshall Fund. "Jej centristická politika oslovuje voličov všetkých strán okrem krajnej pravice a ľavice. Nemci tiež majú pocit, že žijeme v turbulentných časoch a oceňujú pokojnú snahu Merkelovej pri navigácii cez zložité medzinárodné prostredie. A okrem toho si myslia, že Nemecko je na tom momentálne dobre. Nie sú si však istí, čo prinesie budúcnosť. Obávajú sa, že sa ešte nenašiel niekto, kto by vedel dostatočne nahradiť kancelárku,“ tvrdí Forbrig.

Ako zhodnotí Merkelovú história, keď je jasné, že v roku 2021 sa už nebude uchádzať o politický úrad? Využila hospodársky rast, aby z Nemecka urobila jednoznačne najvýznamnejší štát Európskej únie. Nikdy však nemala jasnú líderskú víziu. Je tiež otázne, nakoľko bol reštriktívny prístup k ekonomickej kríze, ktorý Berlín presadzoval v spolupráci s inými členmi únie, aj s Bratislavou, správnym receptom na hospodárske problémy.

Určite Merkelová prekvapila v roku 2014 v súvislosti s okupáciou Krymu a ruskou podporou pre militantov na východe Ukrajiny. Nenaplnila sa teória, že Berlín bude k Moskve veľmi ústretový. To, že stále platia sankcie proti Rusku, je do veľkej miery zásluha Nemecka.

A navždy už v dejinách zostanú zapísané slová Merkelovej: Dokážeme to. Takto koncom augusta 2015 reagovala na to, že do Európy smerovali migračné vlny. Kancelárka otvorila hranice, aby do Nemecka prišli aj tisíce utečencov z Maďarska. Výsledkom je nekončiaca sa debata v EÚ, čo s migráciou. Témy sa chytili populisti a extrémisti a vyrástla na nej krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko.

"Dnes má viac ako 400-tisíc migrantov prácu alebo je v zácviku. Dokonca aj ja som prekvapený, ako rýchlo postupujeme,“ povedal vlani v decembri pre denník Augsburger Allgemeine Ingo Kramer, predseda Konfederácie asociácií nemeckých zamestnávateľov.

Znamená to, že Nemecko, nehovoriac už o iných, to zvládlo? "Čo sa týka politického hľadiska, tak sú vzťahy Berlína aj s visegrádskou štvorkou pomerne napäté. Práve pre diskusiu o migračných kvótach, ktorá nasledovala po utečeneckej kríze,“ pripomenul Schweiger.

Vodiči by sa mali pripraviť na dopravné obmedzenia

V čase od 10:30 budú obmedzenia v premávke pri presune nemeckej delegácie z bratislavského letiska. Uzatvorený bude diaľničný obchvat D1 v úseku od Zlatých pieskov po Most SNP, ďalej ulice Einsteinova, Staromestská, Hodžovho námestie a obojsmerne Palisády. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 11:30. Čiastočne obmedzenie na tejto trase bude ešte v čase medzi 11:30 a 12:00 hod.

V čase asi od 14:00 hod do 14:15 budú opäť uzatvorené obojsmerne Palisády a Hodžovo námestie. Od 14:45 do 16:00 budú uzavreté Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica, Most SNP, Eisteinová ulica a diaľničný obchvat v smere na Trnavu.

Polícia odporúča vodičom, ktorí plánujú príchod do Bratislavy po diaľnici D1, aby tak spravili najneskôr do 10:00, následne po 12:00. Odísť z Bratislavy po diaľnici D1 bude najvhodnejšie najneskôr do 14:45, následne po 16:00.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová