Irán je pripravený nastoliť priateľské vzťahy s USA

Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu oznámil, že Irán je pripravený nastoliť "priateľské vzťahy" so Spojenými štátmi, ak sa tie ospravedlnia za chyby z minulosti. Informovala o tom agentúra AFP.

06.02.2019 22:44
Hasan Rúhání, Irán Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata (6)

„Naším heslom sú priateľské vzťahy s celým svetom,“ povedal Rúhání. „Sme pripravení prijať od Ameriky ospravedlnenie za predošlé zásahy v Iráne, napriek tomu, že sa roky na našej krajine dopúšťali neprávostí,“ povedal zahraničným diplomatom počas ceremónie v rámci osláv 40. výročia iránskej revolúcie.

V roku 1979 počas rukojemníckej krízy na americkom veľvyslanectve vo Washingtone iránski študenti požadovali, aby sa Spojené štáty ospravedlnili Iránu výmenou za prepustenie diplomatov. V nasledujúcom roku Irán a Spojené štáty prerušili diplomatické vzťahy a odvtedy ich neobnovili.

Administratíva prezidenta Baracka Obamu bola jednou zo šiestich svetových veľmocí, ktoré v roku 2015 podpísali s Iránom dohodu o obmedzení sankcií výmenou za to, že Irán obmedzí svoj jadrový program.

Zmiernenie napätia však zmaril Obamov nástupca Donald Trump, ktorý v máji 2018 odstúpil od jadrovej dohody a znovu zaviedol sankcie.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #iránsky jadrový program