Guvernérka Nového Mexika nariadila stiahnutie Národnej gardy z hranice

Guvernérka amerického štátu Nové Mexiko Michelle Lujanová Grishamová nariadila stiahnutie väčšiny príslušníkov Národnej gardy, ktorí strážia hranicu s Mexikom. Varovania prezidenta USA Donalda Trumpa o migrantoch prúdiacich k hranici označila za "frašku". Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

07.02.2019 06:59
debata (9)

„Odmietam tvrdenie z federálnej úrovne, že na južnej hranici, pozdĺž ktorej sa nachádzajú niektoré z najbezpečnejších komunít v krajine, existuje nesmierna kríza národnej bezpečnosti,“ uviedla Grishamová.

Nariadenie guvernérky z Demokratickej strany sa vzťahuje na väčšinu vojakov Národnej gardy nasadených na hranici v Novom Mexiku – okrem miestnych aj na ich kolegov zo štátov Arkansas, Kansas, Kentucky, New Hampshire, Južná Karolína a Wisconsin, ktorých tam vyslali. Celkovo ide o 118 vojakov, uviedol Grishamovej úrad.

Guvernérka vyhlásila, že niektoré jednotky zostanú na mieste, aby poskytovali humanitárnu pomoc komunitám v oblasti, ktoré sa museli zaoberať prílevom ľudí spoza hranice.

„Nové Mexiko sa nezúčastní na prezidentovej fraške šírenia strachu na hranici zneužívajúc naše usilovné jednotky Národnej gardy,“ dodala Grishamová.

Ministerstvo obrany USA v nedeľu informovalo, že vláda presunie na hranicu s Mexikom ďalších približne 3 750 vojakov. Okrem iného položia približne 240 kilometrov ostnatého drôtu, ktorý má zabrániť migrantom v nelegálnom vstupe na územie Spojených štátov, a vytvoria mobilný monitorovací systém.

Po uskutočnení tohto opatrenia sa počet amerických vojakov rozmiestnených na hranici s Mexikom zvýši na približne 4 350.

Americký prezident Donald Trump avizoval presun v súvislosti s tisíckami migrantov z krajín Strednej Ameriky, ktorí sa v posledných mesiacoch vydali k hraniciam USA. Do konca minulého roka dorazilo približne 6 000 z nich do mexického pohraničného mesta Tijuana. V USA chcú získať azyl a tvrdia, že zo svojich domovských krajín utiekli pred násilím a chudobou.

Trump sa v nedeľu večer na Twitteri opäť vyjadril k tzv. karavánam migrantov. „Vzhľadom na karavány, ktoré pochodujú Mexikom smerom k našej krajine, musia byť republikáni pripravení urobiť čokoľvek, čo je nevyhnutné pre SILNÉ zabezpečenie hraníc. Demokrati nerobia nič. Ak nie je múr, nie je tam nijaká bezpečnosť. Obchodovanie s ľuďmi, drogy a zločinci – NEPUSTÍME VÁS!“

Trump nedávno vyslovil pochybnosti, či sa republikáni v Kongrese dohodnú s demokratmi na financovaní ním požadovaného múru na mexickej hranici. Ak dohodu nedosiahnu do 15. februára, hrozí ďalšie čiastočné zastavenie financovania federálnych inštitúcií (tzv. shutdown) alebo vyhlásenie stavu núdze na hraniciach s Mexikom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko