Dočká sa Poľsko Trumpovej pevnosti?

Má to byť významný krok k zvýšeniu bezpečnosti štátu, ako tvrdí Varšava, ale na druhej strane počuť hlasy, že je to zbytočný zámer. Poľsko sa snaží presvedčiť Američanov, aby na jeho území vytvorili trvalú vojenskú základňu. Dokonca už vie, ako by ju pomenovalo. Pevnosť Trump - podľa šéfa Bieleho domu.

08.02.2019 11:00
debata (38)

Varšava ponúkla Washingtonu za tento projekt v prepočte takmer dve miliardy eur. Poľská vláda argumentuje, že veľká základňa by prispela k odstrašeniu Ruska. „V tomto smere vytrvalo vyvíja tlak na USA, aby súhlasili s projektom,“ poznamenala agentúra Reuters.

Infografika.

Pochybnosti generála

Trojhviezdičkový americký generál vo výslužbe Ben Hodges jednoznačne spochybnil zmysluplnosť základne. „Poskytla by Moskve ľahkú príležitosť tvrdiť, že NATO je agresor a že nejako musí odpovedať, pokiaľ ide ochranu ruskej suverenity,“ napísal pre portál Politico bývalý hlavný veliteľ amerických síl v Európe. Dodal, že ak sa má niečo urobiť pre posilnenie bezpečnosti na východnom krídle NATO, môže to byť rozšírenie vojakov na rotačnom základe na severe od Estónska až na juh do Bulharska.

Hodges doslova zdôraznil, že základňa, akú si predstavujú Poliaci, vo východnej Európe nie je potrebná. Zároveň pomenoval dve prekážky. Jedna sa vzťahuje na infraštruktúru, druhá na rozmiestňovanie amerických síl v v zahraničí.

V prvom prípade by išlo napríklad o výstavbu škôl pre deti vojakov. A, samozrejme, že nielen o miesta na výučbu. Je pravdepodobné, že napriek tomu, že Poliaci ponúkli Američanom veľa peňazí, nakoniec by v celkovom účte doplácal Washington: „Trvalé rozmiestnenie síl by si bolo drahé pre náklady na ubytovanie rodinných príslušníkov, na školy a nemocnice,“ podotkla agentúra Reuters.

V druhom prípade ide o to, kde by sa našlo požadovaných 15-tisíc mužov v uniforme. Vyžadovalo by to zväčšenie armády, čo sa podľa Hodgesa takmer istotne nepredpokladá. „Ozbrojené sily by museli preveliť jednu z bojových skupín nachádzajúcich sa v Texase, Kansase alebo Colorade, čo by vyvolalo odpor tamojších zákonodarcov,“ upozornil generál.

Hodges doplnil, že riešenie neponúkajú ani americké sily v Nemecku: „Z dôvodu rozhodnutí prijatých pred šiestimi rokmi tam už nie je nijaká obrnená brigáda bojových síl, čo by sa dala posunúť ďalej na východ.“

Čo si myslí Trump

Americký prezident Donald Trump sa zatiaľ jednoznačne nevyjadril o úvahe vytvoriť permanentnú základňu na poľskom území. Z jeho doterajších slov vyplýva len to, že myšlienku považuje za zaujímavú, ale zatiaľ ju nijako konkrétne nepodporil v zmysle, že s tým určite počíta.

Otázne je, ako by Trump vysvetľoval svojim voličom, keby vyšiel Varšave v ústrety, pretože jednak prízvukuje, že spojenci sa majú v prvom rade sami starať o vlastnú bezpečnosť bez washingtonskej barličky a jednak presadzuje sťahovanie amerických vojakov zo zahraničia do Spojených štátov. Zrazu by musel objasniť, ako by do tejto jeho politiky zapadalo to, že do Poľska by poslal až 15-tisíc mužov v uniforme.

Na túto vec upozornil napríklad Willis Krumholz v komentári pre server Defence News: „Vytvorenie základne by znamenalo zradu na voličoch v strednej časti USA, ktorí dostali Donalda Trumpa do Bieleho domu. Títo voliči chcú ukončiť globálnu šachovú partiu a chcú, aby Amerika bola na prvom mieste.“

Pridal sa aj Martin Banks z inštitútu Priatelia Európy, ktorý sa podpísal pod analýzu o možnej základni: „Spojené štáty nesťahujú žiadnu zo svojich vojenských jednotiek z Afganistanu alebo zo Sýrie, aby ju poslali na takzvanú Pevnosť Trump vo východnom Poľsku.“

Krumholz tiež naznačil, že dvojstranný krok Varšavy a Washingtonu by nemal nič do činenia so spoločným obranným plánovaním Severoatlantickej aliancie s tým, že permanentná základňa by mohla podráždiť európske členské krajiny NATO. Mohli by v tom vidieť zbytočnú provokáciu Ruska zo strany Poľska; mimochodom, od krajiny, ktorá má v kruhoch Európskej únie povesť jednej z najviac problémových. „Kritici hovoria, že permanentná základňa by mohla oslabiť NATO alebo viesť k tomu, že Rusko by rozmiestnilo svojich vojakov v Bielorusku,“ upozornil týždenník The Economist.

Pentagon dostal domácu úlohu

Viac svetla má priniesť analýza, ktorú v blízkom čase predloží americké ministerstvo obrany. Pentagonu zadal túto úlohu Kongres USA. Ministerstvo má predložiť dôkladný rozbor najneskôr do 1. marca.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojenská základňa #Donald Trump