Tretí agent zapojený do otravy Skripaľa môže byť stále v Británii

Tretí ruský agent podozrivý z minuloročnej otravy bývalého dôstojníka ruskej rozviedky Sergeja Skripaľa a jeho dcéry môže byť stále na území Spojeného kráľovstva. Podľa informácií denníka The Daily Telegraph na poslednú chvíľu zrušil svoju rezerváciu na let do Moskvy, ktorým sa mal vrátiť spolu s ďalšími dvoma ruskými agentmi.

07.02.2019 15:27
skripaľ, britania Foto: ,
Polícia vo vnútri reštaurácie v britskom Salisbury, kde údajne otrávili bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa.
debata (37)
Agent ruskej vojenskej rozviedky GRU pricestoval do Británie na falošné meno Sergej Fedotov v rovnaký deň ako dvaja ďalší, ktorí sa v Salisbury neúspešne pokúsili zavraždiť bývalého špióna Skripaľa nervovou látkou novičok. Mal rezervovaný rovnaký let späť do Moskvy, podľa zistení denníka však svoj let na poslednú chvíľu zrušil a z Británie nevycestoval.

Nie je jasné prečo, avšak podľa denníka sa tým zvyšuje pravdepodobnosť, že Fedotov v Británii zostal minimálne niekoľko dní po použití armádneho jedu novičok proti Skripaľovi. „Stále sa môže pohybovať po Británii,“ povedal denníku nemenovaný zdroj. Zostať mohol preto, že zistil, že Skripaľ pokus o otravu prežil.

Fedotov falošný pas sa líšil len niekoľkými číslami od dokladov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova. Podobal sa tiež tomu, ktorý používal iný agent GRU Eduard Šišmakov, obvinený z podielu na neúspešnom pokuse o puč v Čiernej Hore. Neskôr vyšlo najavo, že Petrov a Boširov boli v skutočnosti Alexander Miskin a Anatolij Čepiga, obaja vyšší dôstojníci GRU.

Pravá identita ani úloha Fedotova v travičskom pokuse doteraz nebola objasnená. Podľa jednej z teórií bol tým, kto z Ruska priviezol látku novičok a odovzdal ju obom kolegom z GRU. Kým Miskin a Čepiga boli zachytení priemyselnými kamerami v deň útoku, snímka Fedotova chýba, lebo pravdepodobne do Salisbury, kde sa pokus o otravu odohral, ​​nikdy neodišiel. Predtým sa tiež pracovalo s verziou, že Fedotov bol v Anglicku na prieskumnej misii, ktorá mala monitorovať pohyb Skripaľa, ktorý britskej rozviedke MI6 predával informácie o ruských tajných službách.

Podľa ruského serveru Fontanka.ru v archívoch, databázach či na sociálnych sieťach nie sú po Fedotovovi žiadne stopy. Na svoje meno v Rusku nevlastní žiadny majetok, vozidlo ani telefón. Podľa záznamov agent navštívil Spojené kráľovstvo v roku 2016, 2017 a 2018. S Miskinom letel aj do Českej republiky, podľa britského denníka očividne s úmyslom sledovať Skripaľa, ktorý údajne odovzdával informácie českým tajným službám. Je možné, že plukovník Skripaľ, ktorý žil po výmene odhalených špiónov v roku 2010 v Británii, bol cieľom agentov GRU aspoň štyri roky.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Salisbury #kauza Skripaľ