Výbor podporil Trumpovho kandidáta na ministra spravodlivosti

Justičný výbor amerického Senátu dnes odporučil schváliť kandidáta prezidenta Donalda Trumpa na ministra spravodlivosti. Informovala o tom agentúra AP. Ak William Barr získa podporu pri hlasovaní aj v senátnom pléne, stane sa oficiálnym nástupcom Jeffa Sessionsa, ktorý odišiel z funkcie vlani v novembri.

07.02.2019 20:03
debata (2)

Senátori, ktorí sú členmi justičného výboru, hlasovali dnes presne podľa straníckej príslušnosti. Kým republikáni Barra podporili a chválili ho ako muža s výbornou kvalifikáciou pre výkon funkcie, demokrati hlasovali proti nemu a vyjadrili obavy o osud zvláštneho vyšetrovania údajného ruského vplyvu na americké prezidentské voľby. Barr v minulosti vyšetrovania kritizoval.

Po justičnom výbore by mal teraz o Trumpovom kandidátovi na ministra spravodlivosti hlasovať celý Senát. V ňom majú na rozdiel od Snemovne reprezentantov republikáni väčšinu.

Podľa demokratov by s Barrom vo funkcii ministra spravodlivosti bolo ohrozené zvláštne vyšetrovanie, ktoré sa pod vedením Roberta Muellera venuje možnému vplyvu Ruska na americké prezidentské voľby z roku 2016.

Trump vyšetrovanie dlhodobo kritizuje, tajnú dohodu s Moskvou odmieta a Muellerovu prácu označuje za „hon na čarodejnice“.

Pri vypočutí v justičnom výbore pred troma týždňami Barr povedal, že by v prípade potvrdenia vo funkcii nechal Muellera jeho prácu dokončiť. Odmietol ale sľúbiť, že jeho záverečnú správu zverejní celú. Odvolal sa pritom na nariadenie ministerstva spravodlivosti, ktoré ukladá prokurátorom, aby nekritizovali ľudí, ktorých nakoniec neobžalujú z trestného činu.

Pokiaľ bude Barr vo funkcii potvrdený, prevezme ju od úradujúceho ministra spravodlivosti Matthewa Whitakera. Predchádzajúci minister spravodlivosti Jeff Sessions v novembri na Trumpovu žiadosť odstúpil.

Barr už post ministra spravodlivosti, s ktorým je spojená aj funkcia najvyššieho žalobcu, zastával v rokoch 1991 až 1993 v adminis­tratíve vlani zosnulého prezidenta Georgea Busha staršieho.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #William Barr