USA: Nevyšlo to v Sýrii, možno vo Venezuele?

"Nie sme žobráci," reagoval legitímne zvolený venezuelský prezident Nicolás Maduro na humanitnú pomoc USA, Kolumbie a ďalších krajín v oblasti, ktoré vyslali do Venezuely kamióny naložené základnými potravinami a liekmi. Požiadal o ne samozvaný "prezident" Juan Guaidó, šéf parlamentu. Venezuelská armáda privítala podávanú ruku blokádou mosta na hraniciach s Kolumbiou. Zdá sa však, že zatiaľ čo Washington jednou rukou ponúka pomoc, druhou už pripravuje vojenskú intervenciu do karibskej krajiny.

08.02.2019 07:45
VENEZUELA, Maduro Foto:
Venezuelský prezident Nicolás Maduro pri prejave pred príslušníkmi armády na vojenskej základni Maracaibo počas plánovaného cvičenia.
debata (229)

„Nevdojak sa natíska myšlienka, ktorá je očividne diktovaná najnovším vývojom, že USA už rozhodli o použití sily. A všetko ostatné nie je ničím iným ako iba krycou operáciou,“ konštatovala vo štvrtok na tlačovej besede Maria Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí na základe aj Moskve dostupných informácií. Medzi účelové „krytie“ skutočných plánov USA patrí pravdepodobne aj pokračujúca snaha americkej administratívy dostať na stranu samozvaného prezidenta armádu, ktorá je hlavne v týchto zemepisných šírkach rozhodujúcou silou.

„USA zvážia zrušenie sankcií v prípade ktoréhokoľvek popredného armádneho dôstojníka, ktorý bude brániť demokraciu a uzná ústavnú vládu prezidenta Juana Guaidóa,“ vyzval na jednej zo sociálnych sietí John Bolton, poradca prezidenta Trumpa pre bezpečnostné otázky. Washington už uvalil proti venezuelským predstaviteľom postihy vrátane blokovania ich majetku v amerických bankách.

„Z viacerých informácií sa dá usudzovať, že prípravy na terajší prevrat vo Venezuele sa začali prinajmenšom ešte vlani v apríli, ba možno ešte skôr. Až teraz sa však Západ pokúša podplatiť generalitu,“ tvrdí publicistka Tereza Spencerová citovaná českými médiami.

Doteraz prebehol iba jeden vysoký dôstojník a dvaja diplomati v zahraničí. CNN už ukázala dvoch údajných dezertérov z venezuelskej armády, ktorí, podobne ako svojho času sýrski džihádisti prezlečení za demokratov, žiadali USA o zbrane a podporu pre svoj boj. Slabé miesto „dôkazu“ spočívalo v tom, že obaja mali napríklad oblečenú uniformu, ktorú venezuelská armáda nepoužíva minimálne desať rokov.

„Nie sú to vlastne aktuálni dezertéri, ale bývalí vojaci, ktorí už niekoľko rokov žijú v zahraničí,“ priznala napokon spravodajská televízia. A tak, ako konštatujú viacerí politológovia, „nepripravenosť operácie“ umožňuje „Madurovi a jeho skorumpovanému establishmentu ešte dlho pokojne čeriť politické vody“. Najnovšie to však urobil na opačnom konci sveta český prezident Miloš Zeman, ktorý pozval Guiadóa do Prahy, za čo si vyslúžil vlnu kritiky nielen v Česku. Sotva na tom niečo zmenia špekulácie, podľa ktorých ide o ďalší klasický Zemanov ťah. Vraj v snahe vysmiať sa aktivitám českého ministerstva zahraničných vecí. Zeman podľa vlastného vyjadrenia chce osobne blahoželať samozvanému, ale dočasnému prezidentovi

"Česká republika oslávi v tomto roku 30. výročie nežnej revolúcie a dúfam, že aj vašej krajine sa úspešne podarí prechod k demokracii,“ napísal Zeman. A v ďalšej časti posolstva zablahoželal adresátovi "k odvahe prevziať v súlade s venezuelskou ústavou zodpovednosť za venezuelský národ a doviesť ho k slobodným a demokratickým voľbám“.

Na diaľku však Zemanovi aj ostatným podobným postojom oponovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová: „Vôbec nejde o obavy o demokratické hodnoty, tým skôr o Venezuelčanov. Existuje iba túžba zmeniť režim a tomu zodpovedajú aj ciele: geopolitické vrátane domácich a zahraničných.“

Skutočné obavy z možného amerického silového riešenia má však aj Mexiko. „Neskrývajú ich ani moji kolegovia z Európy,“ konštatoval vo štvrtok mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard. Teda v deň otvorenia konferencie v argentínskom Montevideu, na ktorej sa jej účastníci pokúsia nájsť východisko z terajšej situácie okolo Venezuely. Ide o prvé ministerské rokovanie medzinárodnej kontaktnej skupiny za spolupredsedníctva šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej. Podľa zámeru EÚ má kontaktná skupina „vytvoriť podmienky pre politický a mierový proces, ktorý by umožnil Venezuelčanom samostatne sa rozhodnúť o svojej budúcnosti cestou slobodných, transparentných a dôveryhodných volieb v súlade s ústavou krajiny“.

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó