Volker o ruských pozorovateľoch: Hra sa skončila

Na ukrajinské prezidentské voľby v posledný marcový deň budú dohliadať aj ruskí pozorovatelia. A to napriek predchádzajúcemu rozhodnutiu ukrajinských poslancov zabrániť im v tom. Informoval o tom v piatok ukrajinský spravodajský portál Korrespondent, čím potvrdil, že opak rozhodnutia zákonodarcov je pravdou. Ibaže v zápätí agentúra TASS s odovolaním sa na ministerstvo zahraničia informovala, že Rusko nevyšle na voľby pozorovateľov. Dôvodom sú obavy o ich bezpečnosť.

09.02.2019 10:00
Ukraine Parliament Foto: ,
Ukrajinskí poslanci síce zakázali vstup pozorovateľom z ,,krajiny agresora" na prezidentské voľby v rámci misie OBSE, ale po kritike nielen samotnej organizácie, ale aj USA, ruskí pozorovatelia pricestujú na Ukrajinu.
debata (46)

„Ruskí občania s mandátom Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) pricestujú 11. februára do Kyjeva s cieľom monitorovať ukrajinské prezidentské voľby,“ informoval pôvodne portál v piatok s odvolaním sa na vlastné dobre informované zdroje. Konkrétne sa zmienil o Kristine Bogdanovovej z Ruského fondu slobodných volieb a Jelizavete Borisovovej z Ruského inštitútu volebného práva. Informácia prenikla na verejnosť deň po tom, čo vo štvrtok začala ODIHR činnosť u nášho východného suseda. Výber ruských pozorovateľov nebol náhodný.

„Po prvé, pricestujú ženy, po druhé, ide o pracovníkov mimovládnych organizácií, a po tretie, pricestujú s jasným cieľom: zúčastniť sa na medzinárodnej monitorovacej misii,“ upozornil server Korrespondent.

Obavy z ruského vplyvu

Predohrou rozhodnutia vyslať obe ženy pozorovateľky na Ukrajinu bolo už spomínané oficiálne stanovisko poslancov v Kyjeve, podľa ktorých zástupcovia „okupantov“ a „agresorov“ nemajú čo kontrolovať prezidentské voľby. Hlavným dôvodom sú pritom obavy, že by Rusko mohlo pomocou pozorovateľov s mandátom OBSE ovplyvniť hlasovanie. Výbor ukrajinských voličov (KUV) síce súhlasí s prítomnosťou ruských pozorovateľov, ale mal by mu vraj predchádzať selektívny výber.

„Členmi medzinárodnej pozorovateľskej misie by mali byť Rusi, ktorí odhalia Putinove volebné schémy a budú obhajovať demokratické voľby. Musíme brániť príchodu Putinových propagandistov a nie tým ruským verejným činiteľom, ktorí sa skutočne usilujú znemožniť existenciu volebných podvodov v Rusku aj na Ukrajine,“ cituje portál Proua Alexeja Košeľa, šéfa Klubu ukrajinských voličov.

Rozumné rozhodnutie

Ťahanice Kyjeva okolo ruských pozorovateľov v rámci misie OBSE boli však prisilnou kávou aj pre Kurta Volkera, špeciálneho vyslanca USA na Ukrajine, bez súhlasu ktorého sa na tamojšej spoločensko-politickej scéne sotva čo uskutoční.

„Ukrajina potrebuje pozorovateľov OBSE, aby tak dokázala, že dodržuje demokratické normy. V opačnom prípade môže byť hlasovanie a jeho výsledky spochybňované. Je preto rozumné, ak sa na voľbách zúčastnia ruskí pozorovatelia z ODIHR. Zúčastnia sa aj pozorovatelia z OBSE. Hra sa skončila. Ukrajina musí ostať verná demokratickým inštitútom,“ napísal vo štvrtok Volker na jednej zo sociálnych sietí.

Riziko pre Ukrajinu

Na adresu politikárčenia Verchovnoj rady (parlamentu), ktorá v rámci predvolebnej kampane najnovšie schválila ukrajinské smerovanie a vstup do EÚ a NATO (nielen podľa Bruselu zatiaľ nereálne), za účasť ruských pozorovateľov sa vyjadrili viacerí ukrajinskí pozorovatelia. Napríklad občianske združenie OPORA.

„Snaha vylúčiť z medzinárodnej pozorovateľskej misie občanov konkrétneho štátu predstavuje pre Ukrajinu riziko straty medzinárodnej podpory. Medzinárodné inštitúcie vrátane OBSE to môžu považovať za výzvu, pretože tak vznikne precedens, ktorý môže poslúžiť aj v iných krajinách,“ citujú agentúry Alexandra Kľuževa z občianskeho združenia, ktoré monitoruje ukrajinské voľby.

TV Pravda: Exkluzívne zábery z Ukrajiny. Zdevastovaný most je vstupom do zóny bojov (vysielané 17.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #prezidentské voľby na Ukrajine