Paríž krotí talianske vášne

Slovné útoky talianskej vlády Paríž spočiatku povznesene ignoroval s tým, že sa nemieni zatiahnuť do pretekov v hlúposti. Nekomentoval šéfa krajne pravicovej talianskej Ligy a ministra vnútra Mattea Salviniho, ktorý označil Emmanuela Macrona za "mizerného prezidenta", francúzsku politiku za neokolonialistickú, či podobné výroky.

09.02.2019 13:00
Francúzsko Protesty Žlté vesty Foto: ,
Hnutie žltých viest prispelo k vyostreniu roztržky medzi Parížom a Rímom.
debata

Keď si však taliansky podpredseda vlády a šéf Päťhvizdičkového hnutia Luigi Di Maio tento týždeň „odskočil“ do Francúzska na stretnutie so zástupcami protivládneho hnutia žltých viest, Parížu už došla trpezlivosť. Prvý raz od druhej svetovej vojny Francúzsko povolalo z Ríma svojho veľvyslanca. „Správanie člena talianskej vlády považujeme za nezvyčajné, nie priateľské a nasledovalo po viacerých vyhláseniach talianskych predstaviteľov, ktoré sa dajú ťažko chápať ako niečo, čo by pomohlo francúzsko-talianskym vzťahom,“ vyhlásila francúzska ministerka pre európske záležitosti Nathalie Loiseauová.

Nezvyčajné rozhodnutie Paríža na populistickú koalíciu v Ríme zapôsobilo ako studená sprcha. Di Maio aj Salvini do Paríža hneď odkázali, že sú pripravení na dialóg s francúzskou vládou. Francúzsko a Taliansko majú tradične dobré vzájomné vzťahy a sú tiež zakladajúcimi členmi dnešnej EÚ. „Taliansko a talianska vláda považujú Francúzsko za priateľa,“ napísal Di Maio pre francúzsky denník Le Monde, keď vysvetľoval svoje rozhodnutie stretnúť sa so žltými vestami. Populisti v talianskej vláde už niekoľko mesiacov povzbudzujú žlté vesty, aby nepoľavili v protestoch proti Macronovi.

Salvini zas odkázal do Paríža, že sa rád stretne s Macronom. „Sme pripravení v konštruktívnom duchu obrátiť list pre dobro nášho ľudu,“ povedal. S Francúzskom chce zároveň diskutovať o troch bodoch – o migrácii, francúzskych náhodných kontrolách na hraniciach a prípade približne 15 talianskych ľavičiarov, ktorí majú azyl vo Francúzsku.

„Dialóg sa nikdy neprerušil,“ odpovedal Paríž cez hovorcu vlády Benjamina Griveauxa, ktorý pripomenul, že ministri sa stretávajú na rokovaniach Rady EÚ a Macron sa už viac ráz stretol s talianskym premiérom Giuseppem Contem. Povolanie veľvyslanca zároveň nie je trvalé. Di Maiovo odskočenie si do Francúzska na stretnutie so žltými vestami však Griveaux označil za porušenie základnej slušnosti.

„Viete si predstaviť, že (francúzsky minister financií) Bruno Le Maire by šiel do Milána a vysvetľoval, že Taliansko je spravované nulami a treba zmeniť vládu?“ povedal pre televíziu BFMTV francúzsky poslanec Jean-Christophe Lagarde zo stredopravej strany Únie demokratov a nezávislých. „Pán Di Maio by urobil lepšie, keby sa namiesto starania sa o Francúzsko zaoberal ekonomikou svojej krajiny, ktorá je na pokraji kolapsu,“ dodal Lagarde, ktorý kandiduje vo voľbách do europarlamentu. Podobne to vidí aj šéf francúzskych zelených a kandidát do europarlamentu Yannick Jadot.

Práve pred blížiacimi sa májovými eurovoľbami talianski populisti a krajná pravica stupňujú útoky na proeurópsku Macronovu vládu. Salvini dúfa, že Macronova strana nebude vo Francúzsku víťazom eurovolieb. Podľa prieskumov Macronova strana tesne vedie nad krajnou pravicou. Salviniho koaličnému spojencovi Di Maiovi, naopak, podľa prieskumov popularita klesá.

Kontroverzná cesta Di Maia do Francúzska však spôsobila roztržku aj medzi predstaviteľmi hnutia žltých viest. Talianske antisystémové Päťhviezdičkové hnutie, ktoré vedie Di Maio, už pred mesiacom ponúkalo žltým vestám podporu a pomoc. Niektorí radikálni predstavitelia žltých viest najskôr podporu uvítali, neskôr ju však odmietli s tým, že zostanú apolitickým hnutím. Di Maio sa napokon stretol v Paríži asi s desiatkou ľudí, ktorí kandidujú do europarlamentu. Jednotka na kandidátke žltých viest Ingrid Levavasseurová však medzi nimi nebola. Iný pobúrený hovorca radikálnej časti žltých viest sa zas chystal organizovať zhromaždenie v talianskom San Reme neďaleko francúzskych hraníc s cieľom „ukázať talianskej vláde, kto sú skutočné žlté vesty“, pretože ľudia, s ktorými sa Di Maio stretol v Paríži, nie sú zástupcami žltých viest.

TV Pravda: Slovenský expert sa stretol so žltými vestami: Macron ich nezastaví (vysielané 15.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žlté vesty