Thajská princezná za premiérku kandidovať nebude

Najstarší sestra thajského kráľa, princezná Ubolratana Radžakanjaová (67), ktorá v piatok prekvapivo oznámila svoju kandidatúru na post premiérky, sa napokon o miesto v čele vlády usilovať nebude. Oznámila to strana Thai Raksa Čart, ktorej kandidátku mala princezná viesť. Vedenie strany uviedlo, že rešpektuje kráľa, ktorý v piatok kandidatúru svojej sestry označil za protiústavnú.

09.02.2019 11:00
Thajská princezná Ubolratana Radžakanjaová Foto: ,
Thajská princezná Ubolratana Radžakanjaová na filmovom festivale v Cannes. Po filmovej kariére sa chcela dať na politickú.
debata

Zámer princeznej vstúpiť do thajskej politiky vyvolal obrovskú vlnu záujmu. Podľa komentátorov mohol tento krok radikálne zmeniť thajskú politickú scénu, pretože šance princeznej vo voľbách boli podľa všetkého vysoké. Kandidatúrou za stranu blízku zvrhnutému premiérovi Tchaksinovi Šinavatrovi mohla ohroziť aj doterajšieho jasného favorita marcového hlasovania, premiéra Prajutcha Čan-Oču. Ten sa dostal k moci pred piatimi rokmi, keď armáda pod jeho vedením zvrhla demokraticky zvolenú vládu Šinavatrovej sestry Jinglak.

Multimilionár Šinavatra a jeho sestra sa o návrat do premiérskeho kresla uchádzať nemôžu. Žijú v dobrovoľnom exile, lebo vo vlasti by im hrozilo väzenie.

Princezná Ubolratana má v Thajsku veľa obdivovateľov. Hviezdou sa stala už ako šestnásťročná, keď spolu so svojím kráľovským otcom získala na majstrovstvách Juhovýchodnej Ázie zlatú medailu v jachtingu. Odišla študovať do USA, kde získala tri vysokoškolské diplomy – z matematiky, biochémie a verejného zdravotníctva. Vydala sa za spolužiaka. Pre sobáš s Američanom neurodzeného pôvodu sa vzdala titulu „kráľovská výsosť“. Po štvrťstoročí sa rozviedla a so svojimi troma deťmi sa vrátila do vlasti. O jedného syna pred pätnástimi rokmi prišla; utopil sa počas cunami. V Thajsku spravila hereckú kariéru a intenzívne sa venuje charite.

Kandidatúra princeznej však platila len niekoľko hodín. Už v piatok večer ju kráľ Mahá Vatčirálongkón Bodindradebaja­varangkun označil za „nevhodnú“ a neústavnú. Strana sa potom názoru panovníka podriadila.

Konflikt medzi monarchistami z vyšších a zo stredných vrstiev z Bangkoku a Šinavatrovými priaznivcami na vidieku viedol v Thajsku v uplynulých 15 rokoch opakovane k pouličným protestom, násilným konfliktom i vojenským prevratom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Ubolratana Radžakanjaová