Trump privíta v Bielom dome rakúskeho kancelára Kurza

Americký prezident Donald Trump prijme tento mesiac v Bielom dome rakúskeho spolkového kancelára Sebastiana Kurza, s ktorým chce rokovať o konfliktoch v susedstve Európskej únie i inde vo svete, ako aj o hospodárskych a energetických otázkach.

09.02.2019 11:50
Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz.
debata (1)

Stretnutie Trumpa s „najmladším predsedom vlády v Európe“, naplánované na 20. februára, ohlásila v piatok hovorkyňa amerického lídra Sarah Sandersová. Očakáva sa, že Kurz absolvuje najskôr súkromný rozhovor s Trumpom, na čo sa uskutoční bilaterálne stretnutie v širšom rámci, uviedla agentúra DPA.

Trump je politicky blízky pravicovokonzer­vatívnym silám v Európe, o ktorých sa už i viackrát pozitívne vyjadroval.

Konzervatívec Kurz (32), ktorého Rakúska ľudová strana (ÖVP) vládne v koalícii s pravicovopo­pulistickou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), presadzuje – podobne ako Trump – reštriktívnu prisťahovaleckú politiku.

Prisťahovaleckú politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zase Trump opakovane kritizoval ako príliš liberálnu, zhodnotila DPA.

Agentúra AP v súvislosti s ohlásenou návštevou upozornila, že Rakúsko bolo začiatkom februára jednou z krajín EÚ, ktoré vyjadrili obavy zo šírenia jadrových zbraní po tom, ako Spojené štáty oznámili odstúpenie od príslušnej dohody s Ruskom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #Donald Trump