Turecko vyzvalo Čínu, aby rešpektovala práva Ujgurov, uzavrela ich tábory

Turecké ministerstvo zahraničných vecí označilo v sobotu zaobchádzanie s ujgurskou menšinou zo strany Číny za "veľký zdroj hanby pre ľudstvo". Informovali o tom agentúry AP a DPA.

10.02.2019 08:00
debata (38)

Hovorca tureckého ministerstva Hami Aksoy vo vyhlásení uviedol, že „už nie je tajomstvom“, že Čína svojvoľne zadržala viac než milión Ujgurov, ktorí sú vystavení „týraniu a politickému vymývaniu mozgov vo väzeniach a koncentračných táboroch“. Členovia tejto turkickej moslimskej menšiny podľa neho čelia tlaku a „systematickej asimilácii“ na západe Číny.

Aksoy dodal, že Turecko informovalo Čínu o svojom postoji „na všetkých úrovniach“, pričom vyzvalo tamojšie úrady, aby uzavreli zadržiavacie tábory a rešpektovali ľudské práva Ujgurov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan kedysi obvinil Čínu z „genocídy“, medzičasom však nadviazal užšie diplomatické a hospodárske vzťahy s Pekingom.

Čína zintenzívnila prísne bezpečnostné opatrenia zamerané voči Ujgurom po krvavých nepokojoch z roku 2009. Mnohí Ujguri utiekli z krajiny, často do Turecka, dopĺňa AP.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Ujguri