Britský minister obrany: Británia po brexite musí byť pripravená použiť silu

Británia by mala byť po tzv. brexite schopná použiť vojenskú silu na podporu svojich záujmov. V pondelok to plánuje vyhlásiť britský minister obrany Gavin Williamson. Agentúra Reuters o tom informovala s odvolaním sa na text ministrovho plánovaného príhovoru.

11.02.2019 10:24
Gavin Williamson Foto: ,
Britský minister obrany Gavin Williamson.
debata (96)

Williamson by mal okrem iného oznámiť plán na vyslanie lietadlovej lode do Tichého oceánu, výraznejšie investície do rozvoja spôsobilostí v kybernetickej sfére, tvrdší postoj voči Rusku a celkovo väčšiu vojenskú asertivitu po odchode Británie z EÚ.

„Brexit nás priviedol k veľkému momentu našich dejín. K momentu, keď musíme posilniť našu prítomnosť na svetovej scéne, zvýšiť našu smrtonosnosť a početnosť,“ píše sa v Williamsonovom plánovanom prejave. Minister chce zdôrazniť aj to, že hranica medzi mierom a vojnou je stále viac nejasná, následkom čoho musia byť Británia a jej spojenci pripravení „použiť na presadenie svojich záujmov tvrdú silu“.

Témou ministrovho prejavu má byť aj otázka vzťahov s Moskvou a konkrétne jej kroky, ktoré Williamson označuje ako „ruské provokácie“. Plánuje v tomto kontexte zdôrazniť, že „Rusko musí za podobné kroky zaplatiť“.

Agentúra Reuters upozorňuje na to, že brexit je mnohými vnímaný ako ďalší úder pre Západ, ktorý musí zápasiť s rastúcou asertivitou Ruska a Číny, ako aj s nepredvídateľnos­ťou amerického prezidenta Donalda Trumpa. Podporovatelia odchodu Británie z únie však brexit vnímajú ako príležitosť na to, aby Londýn prijal novú, asertívnejšiu úlohu vo svete.

Najnovším predmetom sporu v už dlhodobo sa zhoršujúcich rusko-britských vzťahoch sa stal vlani útok na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Ten bol vykonaný v britskom meste Salisbury pomocou nervovoparalytickej látky novičok vyvinutej v bývalom Sovietskom zväze.

VIDEO: Riešenie je v rukách Británie, tvrdí k vývoju okolo brexitu komentátor denníka Pravda Andrej Matišák.

Video
96 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Gavin Williamson