Začína sa proces storočia s katalánskymi politikmi obžalovanými zo vzbury

Pred španielskym najvyšším súdom v Madride začne v utorok dlho očakávaný proces s bývalým vedením Katalánska, označovaný miestnymi médiami za proces storočia. Celkom 12 politikov, vrátane exministrov regionálnej vlády, je obžalovaných kvôli predvlanajšiemu referendu o nezávislosti Katalánska. Deviatim z nich hrozí za vzburu 16 až 25 rokov väzenia.

11.02.2019 11:42
španielsko, katalánsko, protest, vzbura,... Foto: ,
Katalánski politici sú obžalovaní kvôli schváleniu zákonov regionálnym parlamentom, ktoré odporujú španielskej ústave, kvôli usporiadaniu referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017.
debata (20)

V procese, ktorý bude vysielaný v priamom prenose na internete, má vypovedať 600 svedkov, vrátane expremiéra Mariana Rajoya. Počas procesu plánujú katalánski separatisti demonštrácie v Madride, v Katalánsku i v zahraničí.

Deväť z obžalovaných je už niekoľko mesiacov vo väzbe, najdlhšie sú za mrežami dvaja aktivisti Jordi Sánchez a Jordi Cuixart. Boli zatknutí v polovici októbra 2017 kvôli tomu, že zvolali v septembri v Barcelone demonštráciu po razii španielskej polície na úradoch katalánskej vlády. Razie súviseli s chystaným referendom, ktorého konanie súd označil za odporujúce španielskej ústave.

Najvyšší trest (25 rokov väzenia) požaduje španielska prokuratúra pre bývalého katalánskeho vicepremiéra a exministra hospodárstva a financií Oriola Junqueras. Katalánsky expremiér Carles Puigdemont, ktorý od svojho úteku v októbri 2017 žije v Belgicku, má byť súdený v oddelenom procese. Trest 17 rokov väzenia hrozí Sánchezovi, Cuixartovi a bývalej šéfke katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej, ktorá je vo väzbe od vlaňajšieho marca.

Pôvodne malo pred najvyšším súdom v Madride stáť 18 obžalovaných. Na sklonku minulého roka ale najvyšší súd kauzu rozdelil na dve časti a šesť katalánskych politikov, ktorí sú obžalovaní len z ignorovania zákonov, bude súdených katalánskym najvyšším súdom v Barcelone.

Katalánski politici sú obžalovaní kvôli schváleniu zákonov regionálnym parlamentom, ktoré odporujú španielskej ústave, kvôli usporiadaniu referenda o nezávislosti Katalánska 1. októbra 2017 a kvôli rezolúcii o vyhlásení nezávislosti, ktorú prijal ten istý rok koncom októbra katalánsky parlament. Po prijatí rezolúcie rozpustila vtedajšia Rajoyova vláda so súhlasom Senátu katalánsky parlament a zosadila regionálne vládu.

Proces s katalánskymi politikmi je mediálne najsledovanejšou kauzou v krajine za 12 rokov, od súdu kvôli atentátom z 11. marca 2004 na madridské vlaky. Na terajší proces sa akreditovalo viac ako 600 novinárov zo 170 médií, vrátane päťdesiatky zahraničných. Väčšina zahraničných novinárov je z Európy, sú ale medzi nimi aj reportéri z Číny alebo USA. Na bezpečnosť v okolí súdnej budovy v centre Madridu bude dohliadať najmenej 200 policajtov.

Do súdnej siene sa vojde len asi sto ľudí, z toho 24 miest je rezervovaných pre rodiny obžalovaných (na každého dve). Novinárov sa do sály dostane 20 a budú sa po dni striedať. Asi päťdesiat miest je vyhradených verejnosti, dovnútra sa dostanú tí, ktorí sa každý deň čo najskôr postavia do radu. Prvého dňa rokovania sa má zúčastniť aj katalánsky premiér Quim Torre a dvaja ministri jeho vlády, po ďalšie dni má katalánska vláda rezervované jedno miesto.

Podľa neoficiálnych informácií španielskych médií by sa mali verejné vypočutia procesu skončiť pred 9. májom, kedy začína kampaň pred regionálnymi a miestnymi voľbami a voľbami do Európskeho parlamentu. Ako rokovacie dni zatiaľ súd stanovil utorky, stredy a štvrtky vždy od 10:00 SEČ. Vzhľadom k veľkému počtu svedkov ale možno súd rokovacie dni rozšíri na celý pracovný týždeň a možno aj na sobotu, uviedol v piatok denník La Vanguardia.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko