Pompea v Maďarsku trápila Čína s Ruskom

S jasne formulovaným posolstvom začal v Budapešti svoje stredoeurópske turné šéf americkej diplomacie. V utorok bude Mike Pompeo rokovať v Bratislave a ďalšie dva dni vo Varšave. Ešte pred jeho odletom z Washingtonu americké ministerstvo zahraničných vecí zdôraznilo, že USA sa mienia v regióne viac angažovať, lebo za čas, keď mu venovali menej pozornosti, tam zosilnel vplyv Číny a Ruska.

11.02.2019 19:45
pompeo, Szijjártó Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vľavo) a jeho maďarský rezortný kolega Péter Szijjártó.
debata (100)

„Snažíme sa zvýšiť v strednej Európe diplomatickú, obchodnú, vojenskú a kultúrnu angažovanosť,“ konštatoval nemenovaný vysokopostavený americký diplomatický zdroj, ktorý podľa záznamu na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí USA pripustil, že túto oblasť Washington viac ako desať rokov zanedbával a „vzniknuté vákuum v strednej Európe veľmi ľahko zaplnili Čína a Rusko“.

Pompeo v Budapešti varoval, že Spojené štáty by mohli byť nútené obmedziť niektoré operácie v Európe, ak by európske štáty naďalej obchodovali s čínskym výrobcom telekomunikačných zariadení Huawei. Šéf americkej diplomacie tiež sľúbil, že zoznámi maďarského premiéra Viktora Orbána a ďalších vysoko postavených predstaviteľov s americkými zisteniami o rizikách spojených s Huawei.

„Ak je toto zariadenie (od Huawei) umiestnené tam, kde máme dôležité americké systémy, komplikuje to spoluprácu,“ vyhlásil Pompeo. „(Maďarsko) je zvrchovaný štát, samo rozhoduje o týchto veciach. Je však nevyhnutné, aby sme sa s nimi (Maďarmi) podelili o to, čo vieme o rizikách prítomnosti Huawei vo svojich sieťach, o aktuálnych rizikách pre ich ľudí, o hrozbe straty ochrany súkromia pre ich vlastných obyvateľov, o riziku, že Čína to využije spôsobom, ktorý nebude v najlepšom záujme Maďarska,“ poznamenal.

Spoločnosť Huawei Technologies má v pláne vybudovať v Maďarsku európske logistické centrum. Pre obavy zo špionáže firma čelí reštrikciám na niektorých západných trhoch, predovšetkým zo strany USA. Spoločnosť obvinenie z možnej špionáže označuje za nepodložené.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na tlačovej konferencii s Pompeom opäť obhajoval úzke vzťahy Budapešti s Pekingom i Moskvou. „Spolupráca s Ruskom a Čínou nemôže ohroziť to, že sme spoľahlivými partnermi Severoatlantickej aliancie a Spojených štátov,“ citoval ho spravodajský portál magazínu HVG. „Pozrime sa na firmu, ktorá teraz často figuruje v správach,“ spomenul Szijjártó Huawei a pokračoval: „Pozrime sa, ktoré krajiny sú jej najdôležitejšími partnermi: Nemci a Briti. Nie my sme tí, ktorí meníme pravidlá hry medzi Čínou a Spojenými štátmi.“ Szijjártó v súvislosti s Čínou a Ruskom obvinil kritikov Maďarska z farizejstva. „Nie Maďari sa chystajú vybudovať sieť Gazpromu, nie maďarské energetické firmy sedeli spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a nie maďarského premiéra pozvali do Petrohradu (na ekonomické fórum) ako hlavnú hviezdu – ale francúzskeho prezidenta,“ pripomenul.

Pompea Szijjártóove argumenty zjavne nepresvedčili. Ocenil síce, že Budapešť pristúpila na uzavretie dohody o spolupráci vo vojenskej oblasti s Washingtonom a dovoz novej vojenskej techniky z USA, ale jej zbližovanie s Moskvou a Pekingom neschvaľuje. „Nemôžeme dovoliť, aby Putin vrazil klin medzi nás a našich priateľov,“ povedal podľa HVG a dodal: „Rusko a Čína nezdieľajú túžbu slobodných krajín, za ktorú Američania a Maďari spoločne bojovali.“

Šéf diplomacie USA v Budapešti zdôraznil aj význam podpory demokracie a právneho štátu, a to tým, že ešte pred stretnutím s oficiálnymi maďarskými predstaviteľmi prijal zástupcov ľudskoprávnych mimovládnych združení, ktoré Orbán a jeho vláda označuje za žoldnierov Georgea Sorosa, amerického filantropa maďarského pôvodu. Zástupcovia mimovládiek Pompea informovali o tom, ako vláda v Maďarsku zastrašuje opozíciu a odbory, obmedzuje nezávislosť súdov, médií i akademickej obce.

Pompeo nedostatky právneho štátu v Maďarsku nekritizoval tak ostro a verejne, ako napríklad jeho demokratická predchodkyňa Hillary Clintonová, ktorá navštívila Budapešť pred ôsmimi rokmi. Podľa nemenovaného diplomatického zdroja, ktorý citovala agentúra Bloomberg, však americká delegácia sa tejto otázky delikátne dotkla – a to opäť v súvislosti s Čínou a Ruskom: „So spojencami musíme hovoriť aj o demokracii a korupcii, oblastiach, kde sú problémy, lebo tieto problémy otvárajú cestu našim autokratickým rivalom.“

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pompeo