Zákonodarcovia sa dohodli na financovaní múra na hraniciach s Mexikom, Trump nie je spokojný

Americký prezident Donald Trump v utorok povedal, že nie je veľmi nadšený rámcovou dohodou republikánov a demokratov v Kongrese, ktorá ma zabezpečiť finančné prostriedky na výstavbu bariéry na hraniciach s Mexikom a zabrániť novému prerušeniu financovania časti federálnych úradov. Trump však dodal, že pravdepodobnosť ďalšieho shutdownu je nízka, informovala agentúra AFP.

12.02.2019 06:20 , aktualizované: 22:34
trump Foto:
Prezident USA Donald Trump.
debata (8)

„Nemôžem povedať, že som šťastný; nemôžem povedať, že som nadšený,“ vyhlásil Trump na zasadaní vlády v Bielom dome. Naznačil však, že ponuku Kongresu týkajúcu sa financovania výstavby bariéry by mohol doplniť z iných zdrojov a ukončiť spor.

„Múr sa bude stavať v každom prípade,“ povedal.

Vyjednávači v americkom Kongrese v pondelok oznámili, že dosiahli rámcovú dohodu o financovaní výstavby nových bariér na hranici s Mexikom. Dohoda by mala zabrániť ďalšiemu prerušeniu financovania federálnych úradov. Historicky najdlhší, 35-dňový čiastočný shutdown sa dočasne skončil 25. januára – financovanie federálnych inštitúcií je teraz zabezpečené do piatka 15. februára.

Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na zdroje z Kongresu sa republikáni chceli vyhnúť ďalšiemu shutdownu a váhavo súhlasili s vyčlenením menšej sumy peňazí na výstavbu múru. Biely dom požadoval 5,7 miliardy dolárov (5,05 mld. eur), podľa dohody sa poskytne iba približne 1,4 miliardy dolárov (1,24 mld. eur).

„Dosiahli sme rámcovú dohodu,“ uviedol republikánsky senátor Richard Shelby bez toho, aby uviedol jej detaily. Na nich budú pracovať tímy z radov republikánov aj demokratov. Zatiaľ nie je jasné, či dohodu podporí prezident Donald Trump, ktorý opakovane vyhlasoval, že bez vyčlenenia peňazí na múr na hranici s Mexikom nemôže byť žiadna dohoda o ďalšom financovaní federálnych inštitúcií.

Trump už v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2016 povedal, že v prípade víťazstva vo voľbách bude viesť prísnu prisťahovaleckú politiku, skoncuje s migráciou ľudí z moslimských krajín a výrazne predĺži bariéru na južnej hranici USA, pričom sľuboval, že za ňu zaplatí Mexiko.

Záležitosť ilegálnej migrácie je v USA už dlho horúcou témou a pokusy z minulosti vyriešiť ju priniesli iba čiastočné, a často len dočasné, riešenia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #múr na hranici s Mexikom