Šéf diplomacie USA po Trumpovi upratuje, ale je lojálny (Profil Mikea Pompea)

Americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi nie je čo závidieť. Ale prácu pre prezidenta Donalda Trumpa si vybral sám. Šéf diplomacie USA v rámci cesty po Európe pricestoval v utorok na Slovensko.

12.02.2019 11:04
Mike Pompeo, bratislava Foto: ,
Americký minister zahraničia Mike Pompeo na návšteve v Bratislave.
debata (7)

"Neraz je to práve na Pompeovi, aby sa snažil upratať neporiadok a vysvetliť, čo Trump hovorí. Alebo dokonca, že americké postoje sú v skutočnosti iné, ako to, čo vyhlásil prezident,“ povedal pre Pravdu o americkom ministrovi zahraničných vecí Paal Hilde z Centra pre nórsku a európsku bezpečnosť. "Nie je dôvod, aby sme Pompeovi závideli jeho prácu. Zase a znovu Trump svojimi tweetmi a improvizáciou spôsobuje problémy v otázkach týkajúcich sa NATO, EÚ, Sýrie a mnohých ďalších. Keďže práca Pompea je často dosť nezvyčajná, je ťažké ho porovnávať s predchádzajúcimi ministrami zahraničných vecí, ktorí slúžili s normálnejšími prezidentmi,“ pripomenul Hilde.

Pompeo sa narodil 30. decembra 1963 v Orange v Kalifornii. V Snemovni reprezentantov však v rokoch 2011 až 2017 zastupoval Kansas. Keď ho zvolili do Kongresu, mal už za sebou vojenskú kariéru, ktorú zavŕšil s hodnosťou kapitána, a bol aj úspešný podnikateľ. Do snemovne sa dostal na prvý pokus. Pomohlo mu, že ako republikán sa priklonil k Čajovému hnutiu aj jeho populistickému konzervativizmu.

V Kongrese sa Pompeo rýchlo vyšvihol medzi politikov, ktorí riešili bezpečnostné otázky, pracoval aj v podvýbore pre CIA. Republikáni ocenili jeho nevyberavú taktiku a tvrdú kritiku bývalej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, keď snemovňa vyšetrovala útok v líbyjskom Bengházi. V roku 2012 pri ňom zahynul americký veľvyslanec USA J. Christopher Stevens a ďalší traja Američania.

V januári 2017 sa stal Pompeo šéfom CIA a o ďalší rok si ho už Trump vybral ako nástupcu Rexa Tillersona za šéfa diplomacie. Konzervatívec z Kansasu je hlboko nábožensky založený, je proti manželstvám ľudí rovnakého pohlavia, nesúhlasí s uzavretím väzenského tábora Guantánamo a v minulosti spochybňoval existenciu klimatických zmien. Na nahrávke z roku 2015 opísal prostredníctvom náboženských termínov, ako si predstavuje verejnú službu.

Koniec sveta

"Modlitba k nášmu Pánovi a zároveň oslava našej krajiny nie sú len naše práva, sú to naše povinnosti. Politika je nekonečný boj, až kým príde koniec sveta,“ vyhlásil Pompeo. "Ako riaditeľ CIA bol známy svojimi konzervatívnymi názormi a silným náboženským zameraním. Po prechode na ministerstvo zahraničných vecí sa Pompeo ukázal ako niekto, kto je k Trumpovi lojálny. Celkovo sa zhoduje s predstavami, ktoré má o svojom mandáte prezident. Vo viacerých otázkach zahraničnej politiky vystupuje ako jastrab, je skeptik, čo sa týka zmien klímy, myslí si, že je potrebné viesť dialóg z pozície sily a podporuje americkú bezpečnosť. Preto si Pompea obľúbili tí, čo presadzujú heslo: Urobme Ameriku opäť veľkou,“ reagoval pre Pravdu expert na americkú politiku Rob Busby z Liverpool Hoope University.

Pompeo hovorí o potrebe zachovať spojenecké väzby, ale nie vždy tým asi myslí to isté, čo európski partneri. Doteraz sa diskutuje o jeho prejave vlani v decembri nazvanom Obnova úlohy národného štátu v liberálnom medzinárodnom poriadku, v ktorom sa nevyhol jasnej kritike medzinárodných inštitúcií.

"Podľa mňa je Pompeo dobrým reprezentantom Trumpových politík. Je priamy, niekedy až tak, že riskuje, že bude brutálny,“ vyhlásil pre Pravdu Lorenzo Nannetti, taliansky expert na medzinárodné vzťahy.

"Na rozdiel od svojho predchodcu Tillersona má Pompeo bližšie k mnohým postojom Trumpa. Napriek tomu vlastne zostáva umierneným a racionálnym hlasom americkej vlády. Samozrejme, v porovnaní s Trumpom, teda latka nie je nastavená veľmi vysoko,“ skonštatoval Hilde.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Mike Pompeo