Kongres USA ponúka menej, Trump hrá o čas

Približne 800-tisíc federálnych úradníkov v USA si, aspoň zatiaľ, môže vydýchnuť. Demokrati a republikáni v Kongrese sa totiž v noci na utorok predbežne dohodli na podmienkach financovania vlády, aby predišli pádu časti federálnych úradov pre platobnú neschopnosť.

13.02.2019 09:30
donald trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas prejavu na zhromaždení v pohraničnom meste El Paso, kde opäť zdôraznil potrebu výstavby múru na hranici s Mexikom.
debata (3)

Konkrétne ide o rámcovú dohodu, ktorej hlavným bodom je financovanie výstavby kontroverzných nových bariér na hranici s Mexikom, na čom trvá aj dnes prezident USA Donald Trump. Práve prezident má však posledné slovo. Teda, či bude súhlasiť, ako informovala agentúra AP, so sumou 1,4 miliardy dolárov (1,24 mld. eur) namiesto prezidentom požadovaných 5,7 miliardy dolárov (5,05 mld. eur).

„Nemyslím si, že v cezhraničnom výbore prejde demokratom ich lídrami navrhovaná suma. Ponúkajú veľmi málo peňazí na výstavbu takého potrebného múru a teraz nečakane požadujú navyše ešte aj zníženie kapacity miest určených pre zločincov odsúdených za násilie,“ napísal Trump na jednej zo sociálnych sietí. Ako však informoval republikánsky senátor Richard Shelby, ktorý sa zúčastnil na rokovaniach, na podrobnostiach dohody teraz pracujú stranícke tímy na nižšej úrovni. „Časový rámec pritom neexistuje,“ dodal citovaný agentúrou Reuters. Na druhej strane Nita Loweyová, demokratická kongresmanka, však pripustila, že podrobnosti by mohli zverejniť už v stredu. Teda ešte pred limitom 15. februára. Dovtedy je zabezpečené financovanie federálnych inštitúcií. Ak sa nepodarí dohodnúť na podrobnostiach, tak historicky najdlhší, 35-dňový čiastočný shutdown, ktorý sa dočasne skončil 25. januára, bude mať pokračovanie.

„V každom prípade stenu postavíme. Hovoria (demokrati – pozn. red.), že sa podarilo dosiahnuť pokrok. Hovorím však: počkajte, musím ísť k mojim ľuďom v Texase. Zatiaľ nechcem o tom počuť. Neviem preto, o čom to hovoria demokrati, keď tvrdia, že sa podarilo dosiahnuť viditeľný pokrok. Možno, že je to dobrá novina, ktovie,“ vyhlásil Trump v prejave prenášanom jeho vernou televíziou Fox News. Jej komentátor Sean Hannity, ktorého považujú za neoficiálneho Trumpovho poradcu, si však servítku pred ústa nedával, keď sa kriticky vyjadril k predbežnej dohode. Aj na adresu straníckych kolegov vyhlásil: „Každý republikán, ktorý tento úpadkový kompromis podporuje, sa za to bude musieť zodpovedať.“

V tejto súvislosti politológ Vladimir Vasilev v rozhovore pre Národnú informačnú agentúru (NSN) upozornil, že aj keď to nie je veľmi pravdepodobné, môže prezident USA v poslednej chvíli použiť nejaké veto. „Musíme s tým stále rátať. Vyhnúť sa druhému shutdownu sa podarilo tak na 90 percent. Aj preto je predčasné robiť konečné závery,“ upozornil odborník s Ústavu USA a Kanady v ruskej akadémii vied. Prezident Trump už skôr informoval, že v prípade potreby vyhlási v krajine výnimočný stav, ktorý by mu podľa jeho slov umožnil obísť Kongres a financovať tak projekt na hranici s Mexikom.

V decembri a januári približne štvrtina federálnych úradov prvý raz v dejinách obmedzila alebo úplne zastavila prácu na viac ako mesiac. Väčšina úradníkov tak mala neplatenú dovolenku a tí, ktorí museli z objektívnych dôvodov pokračovať, tak pracovali bez nároku na mzdu. Nakoniec prezident podpísal dočasný rozpočet v trvaní troch týždňov. V pozadí neskrývanej snahy väčšiny demokratov a republikánov dohodnúť sa je poznatok, že prípadný ďalší shutdown by ešte viac mohol znížiť popularitu oboch politických strán v očiach Američanov.

TV Pravda: Hra o tróny v podaní Trumpa

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres USA #Donald Trump #múr na hranici USA-Mexiko #shutdown