Pápež Madurovi: Nedodržal si sľuby

Obrátili sa na neho obe strany venezuelského konfliktu. Pápež František sa však zatiaľ verejne nepridal ani k ľavicovému autoritatívnemu lídrovi Nicolásovi Madurovi ani k opozičnému šéfovi parlamentu Juanovi Guaidóovi, ktorý sa nedávno vyhlásil za dočasného prezidenta. Hlava katolíckej cirkvi, ktorá pochádza z Argentíny, tvrdí, že je ochotná byť sprostredkovateľom dialógu.

13.02.2019 19:00
pápež františek Foto: ,
Pápež František.
debata (22)

Podľa talianskych novín Corriere della Sera, z ktorých citovala agentúra Bloomberg, pápež však tiež listom Madurovi odkázal, že v minulosti tu takéto pokusy boli, ale neuspeli. Nie je teda prívržencom iba dialógu pre dialóg.

Vatikán už riešil situáciu týkajúcu sa venezuelskej krízy v roku 2016. "Nanešťastie, vtedajšia snaha sa prerušila, keď za dohodnutými vecami nenasledovali konkrétne kroky, na ktorých sme sa zhodli,“ napísal František v liste Madurovi.

Bloomberg informoval, že vo Vatikáne v pondelok rokovali zástupcovia venezuelskej opozície pod vedením bývalého starostu Caracasu Antonia Ledezmu. Guaidóa už za dočasného prezidenta latinskoamerickej krajiny uznalo viac ako 50 krajín sveta, vrátane USA a väčšiny členov Európskej únie. EÚ sa však nedokázala dohodnúť na spoločnom postupe, ktorý zablokovalo Taliansko. Niektoré krajiny vrátane Slovenska, kde svoju úlohu hrali aj vnútropolitické dôvody, preto Guaidóa neuznali. EÚ však už vlani uviedla, že pokladá za nelegitímny výsledok májových prezidentských volieb vo Venezuele, ktoré vyhral Maduro.

"Uznanie opozičného lídra za dočasného prezidenta zo strany USA a ďalších krajín nakoniec budeme posudzovať podľa toho, ako to ovplyvní situáciu. V prípade, že to Madura prinúti k serióznemu dialógu s opozíciou, ktorý povedie k slobodným a spravodlivým voľbám, bude sa to dať vnímať ako dobré rozhodnutie. Ak však iba dôjde k prehĺbeniu krízy vo Venezuela, tak to mnohí budú pokladať za mimoriadne nesprávny krok,“ reagoval pre Pravdu expert na americkú zahraničnú politiku Timothy Gill zo Severokarolínskej univerzity vo Wilmingtone.

Odborník uviedol, že situácia vo Venezuele sa vníma cez ideologickú optiku. "Pre niekoho sú USA imperialistickou mocnosťou, ktorá riadi opozíciu. Iní zase tvrdia, že Maduro je len diktátor bez akejkoľvek demokratickej legitimity. Obe tieto tvrdenia sú do istej miery pravdivé. Spojené štáty majú za sebou dlhú históriu zasahovania do záležitostí Latinskej Ameriky. A Maduro sa zase určite snažil nakloniť si výsledky volieb vo svoj prospech. No to neznamená, že každé rozhodnutie Ameriky je imperialistické, ani to, že Maduro nemá žiadnu podporu,“ pripomenul Gill.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó