Macron zastavil svoj prepad

Podarilo sa francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi zažehnať krízu, ktorú v krajine vytvorilo protestné hnutie žltých viest? Hnutie, ktoré vzniklo v polovici novembra spontánne ako protest proti plánovanému zvyšovaniu dane z palív, v protestoch stále pokračuje. Aj keď vláda od plánovaného zvyšovania dane ustúpila, revolučne naladená časť hnutia ďalej pravidelne demonštruje proti vláde. Aj keď s ubúdajúcim počtom účastníkov.

14.02.2019 07:42
macron Foto: ,
Emmanuel Macron
debata (12)

Podľa prieskumov hnutie má stále u ľudí podporu – s rôznymi jeho prúdmi a požiadavkami hoci len čiastočne súhlasí približne 60 percent opýtaných. Postupne však opäť stúpa aj popularita Macrona. Potvrdil to najnovší prieskum agentúry Ifop/Fiducial pre týždenník Paris Match a Sud-Radio. Šéf Elyzejského paláca, ktorého popularita klesla v decembri na rekordné minimum, keď s jeho politikou nesúhlasilo 76 percent opýtaných, druhý mesiac po sebe postupne získava podporu – najnovšie si v prieskumoch polepšil o šesť percent. Podľa prieskumu je s Macronovou politikou spokojných 36 percent opýtaných Francúzov, zlú mienku o ňom má 64 percent.

Denník Le Figaro to pripisuje rozhodnutiu Macrona viesť od polovice januára po celom Francúzsku „veľkú debatu“ o jeho reformnej politike a plánoch – diskusie v rôznych mestách na stretnutiach so starostami a občanmi. Debata má byť spôsob, ako hľadať odpovede na kritiku protestujúcich. Diskusie sa sústreďujú na štyri základné okruhy: ochranu životného prostredia, dane a verejné výdavky, demokraciu a občianstvo, ale aj verejnú správu. Na začiatku protestov, okrem odsúdenia násilia, sa Macron k požiadavkám žltých viest nevyjadroval s tým, že nechce prilievať olej do ohňa. Ústupky vlády oznamoval premiér Édouard Philippe.

Premiér je aj napriek opätovnému rastu popularity Macrona obľúbenejší ako prezident. Najobľúbenejším členom vlády je podľa prieskumu 71-ročný šéf diplomacie Jean-Yves Le Drian, ktorý má rešpekt tak u voličov Macronovej centristickej strany, ako aj u voličov umiernenej pravice a ľavice.

Do istej miery budú pre Macrona skúškou zvládnutia krízy májové voľby do Európskeho parlamentu. Médiá špekulovali o tom, že eurovoľby vláda spojí s referendom o niektorých otázkach nastolených vo „veľkej debate“, napríklad s otázkou zníženia počtu poslancov parlamentu. Vláda však takýto krok zatiaľ nepotvrdila, viacerí ministri vrátane Le Driana nesúhlasia s tým, aby sa domáca politika spájala s eurovoľbami. Samotný Macron považuje eurovoľby za veľmi dôležité pre budúcnosť EÚ. Vo viacerých štátoch sa očakáva posilnenie populistických strán.

Eurovoľby vo Francúzsku by podľa nedávneho prieskumu agentúry Elabe vyhrala Macronova vládna strana. Tá si od novembra napriek protestom žltých viest v prieskumoch polepšila – získala by 23,5 percenta hlasov. Krajná pravica Marine Le Penovej by bola druhá so stabilnými 20,5 percenta. S výrazným odstupom od dvoch hlavných rivalov by skončili ďalšie strany.

TV Pravda: Slovenský expert sa stretol so žltými vestami: Macron ich nezastaví (vysielané 15.1.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Žlté vesty