Putin: Rusko, Turecko a Irán vnímajú stiahnutie USA zo Sýrie ako pozitívny krok

Moskva, Ankara a Teherán vnímajú plán Spojených štátov stiahnuť svojich vojakov zo Sýrie ako pozitívny krok, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v letovisku Soči po stretnutí s tureckým a iránskym kolegom. Informovala o tom agentúra AFP.

14.02.2019 15:51 , aktualizované: 21:31
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (27)

Putin, prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan a iránsky prezident Hasan Rúhání sa na rozhovoroch v Soči zhodli, že stiahnutie USA zo severovýchodnej Sýrie „bude pozitívnym krokom, ktorý pomôže stabilizovať situáciu v tomto regióne, kde musí nakoniec znovu nadobudnúť kontrolu legitímna vláda“. Šéf Kremľa to povedal na spoločnej tlačovej konferencii.

Ruský prezident vo štvrtok už predtým podľa agentúry DPA vyzval Turecko a Irán, aby pomohli k „úplnému zničeniu ohniska terorizmu“ v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie, ovládanej povstalcami.

Rusko, Turecko a Irán musia „zaistiť v Idlibe definitívnu, trvalú deeskaláciu“, vyhlásil Putin v juhoruskom meste Soči na začiatku stretnutia s Erdoganom a Rúháním.

Summit lídrov týchto troch krajín v Soči zameraný na nájdenie mierového riešenia situácie v Sýrii sa konal v čase, keď sa Rusko čoraz viac obáva militantov v Idlibe, napísala agentúra AP.

Prímerie platné v uvedenej oblasti nebráni snahám postaviť sa na odpor „teroristickým skupinám“, vyhlásil Putin. Zdôraznil, že podporuje dohodu o prímerí, ktorá je už v platnosti.

„Navrhujem, aby sme zvážili konkrétne, praktické kroky, ktoré môžu Rusko, Turecko a Irán spoločne urobiť pre úplné zničenie teroristického ohniska“.

Prímerie pre Idlib vyrokovalo vlani Rusko, kľúčový podporovateľ sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a Turecko, ktoré podporuje sýrsku opozíciu. Idlib je poslednou baštou protivládnych povstalcov, ktorá odvrátila veľkú ofenzívu vládnych síl. Avšak dohodnuté prímerie je krehké, pretože militanti napojení na teroristickú sieť al-Káida v tejto oblasti stále ovládajú niektoré mestá a dediny.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin #vojna v Sýrii