Svitá homosexuálom v Japonsku už nádej?

Gejovia a lesby v krajine vychádzajúceho slnka využili Deň zaľúbených, aby sa pokúsili o uzákonenie menšinovej podoby lásky. Trinásť párov rovnakého pohlavia na deň svätého Valentína zažalovalo japonskú vládu v rôznych mestách s tým, že žiadajú legalizáciu manželstva medzi homosexuálmi. Chcú, aby im súdy priznali symbolické odškodné za to, že sa nemôžu medzi sebou sobášiť. "Keby súdy súhlasili, znamenalo by to, že by sa mali v budúcnosti povoliť zväzky gejom a lesbám," poznamenala stanica BBC.

15.02.2019 07:29

Sudcov čaká ťažká úloha, ako si vyložia dve ustanovenia v ústave. Podľa jedného z nich sa manželstvo uzatvára iba so súhlasom oboch pohlaví, čo si úrady doteraz vysvetľujú ako zákaz sobášiť homosexuálov. Tí sa na druhej strane odvolávajú na iné ustanovenie, že všetci ľudia sú si rovní.

Japonsko je jediný štát skupiny G7, čo je spolok siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, kde parlament dosiaľ nelegalizoval manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia. Vyplýva to aj z toho, že neexistuje výrazný verejný tlak. V konzervatívnej japonskej spoločnosti zvyčajne gejovia a lesby taja svoju sexuálnu orientáciu, často sa s tým nezdôveria ani členom rodiny alebo dobrým známym. Navyše k homosexualite sa nehlási nijaká celebrita porovnateľná napríklad so svetoznámym spevákom Eltonom Johnom, ktorý v Británii už dlhé roky priznáva, že patrí k sexuálnej menšine. Vládnuci liberálni demokrati odmietajú v tomto smere vyjsť gejom a lesbám v ústrety, naopak, viaceré opozičné strany by súhlasili. Občania sú v názore rozdelení. Z prieskumu stanice NHK spred dvoch rokov vyplynulo, že 51 percent opýtaných podporuje uzákonenie homosexuálnych sobášov, ostatní sa vyjadrili proti, respektíve malá časť sa nevedela jednoznačne vyjadriť.

Na druhej strane je faktom, že nálada sa v Japonsku mení. Platí to v súvislosti s porovnaním dvoch odlišných vekových skupín obyvateľstva. Príslušníci mladej generácie to vidia inak ako ich starí rodičia: „Až 72 percent respondentov do 20 rokov súhlasí s manželstvami homosexuálov. Medzi opýtanými staršími ako 70 rokov je to len 24 percent,“ informovala v roku 2015 televízia Fuji News Network.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #LGBTI+