Saudská Arábia obhajuje aplikáciu, umožňujúcu mužom sledovať ženské príbuzné

Saudská Arábia v sobotu obhajovala mobilnú aplikáciu, ktorá umožňuje mužom kráľovstva sledovať ich ženské príbuzné po tom, ako ľudskoprávne skupiny a americký zákonodarca kritizovali technologické giganty Apple a Google za to, že takúto aplikáciu ponúkajú. Informáciu priniesla agentúra AFP.

17.02.2019 08:23
debata (11)

Podľa saudskoarabského ministerstva vnútra aplikácia Absher poskytuje služby „všetkým členom spoločnosti…vrátane žien, starých ľudí a ľudí so špeciálnymi potrebami“.

Bezplatná aplikácia je k dispozícii pre smartfóny Android a Apple a umožňuje ich užívateľom obnovovať pasy, víza a uľahčuje rôzne iné elektronické služby. Jej kritici však tvrdia, že aplikácia umožňuje zneužívanie žien a dievčat tým, že dovoľuje mužom sledovať ich pohyb.

Americký senátor Ron Wyden vyzval na Twitteri spoločnosti Apple a Google, aby odstránili túto aplikáciu, pretože „podporuje nelegálne praktiky voči ženám“. Riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook povedal, že nepočul o tejto aplikácii, ale „že sa na to pozrie“.

Podľa saudskoarabského práva si môžu ženy obnoviť si pas alebo opustiť krajinu len so súhlasom manžela alebo blízkeho príbuzného – muža.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #ženy #aplikácia #sledovanie užívateľov