Maas: Požiadavku USA, aby Európa prijala bojovníkov IS, je ťažké naplniť

Naplnenie požiadavky amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby európski spojenci prevzali naspäť 800 bojovníkov Islamského štátu (IS) zajatých v Sýrii, bude "neobyčajne náročné". Povedal to v nedeľu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra DPA.

18.02.2019 09:37
debata (41)

Maas v programe televízie ARD povedal, že ich návrat bude možný, „keď sa bude dať zabezpečiť, že títo ľudia budú okamžite postavení pred súd a budú držaní vo väzbe“.

Úrady na to podľa neho budú potrebovať informácie a kriminálne vyšetrovanie, čo sa nedá zaručiť.

Ľuďom s nemeckým občianstvom bolo umožnené vrátiť sa do krajiny, dodal. V Sýrii však v súčasnosti neexistuje spôsob, ako preveriť ich požiadavky. Na ďalšom postupe sa Nemecko podľa jeho slov dohodne s Francúzskom a Britániou.

Americký prezident Donald Trump v sobotu Britániu a ostatných európskych spojencov požiadal, aby si prevzali naspäť viac ako 800 militantov Islamského štátu, ktorí boli zajatí v Sýrii, a aby ich postavili pred súd.

Trump vyhlásil, že kalifát teroristickej organizácie v Iraku a Sýrii „pripravený k pádu“ a „nebolo by dobrou alternatívou, keby sme ich museli prepustiť“. Dodal, že USA nechcú sledovať ako títo bojovníci IS prenikajú do Európy, kam sa očakáva, že sa vrátia.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #Donald Trump #IS #Heiko Maas