Sanders opäť kandiduje za prezidenta

Označuje sa za demokratického socialistu. Je nezávislý senátor z Vermontu. Bernie Sanders (77) však bude opäť kandidovať za prezidenta pod hlavičkou Demokratickej strany, oznámil to v domovskom štáte. Sanders o Biely dom zabojoval už v roku 2016. V demokratických primárkach bol prekvapujúco silným súperom pre Hillary Clintonovú. Nakoniec s ňou súboj prehral, ale demokratku následne porazil v prezidentských voľbách republikánsky miliardár Donald Trump.

19.02.2019 13:29 , aktualizované: 16:25
Sanders Foto: ,
Senátor Bernie Sanders.
debata (4)

"Chcel som, aby o tom vedeli obyvatelia Vermontu ako prví,“ povedal Sanders pre Vermont Public Radio. "Kandidujem za prezidenta. Žiadam vás, aby ste sa ku mne dnes pridali ako súčasť bezprecedentnej a historickej kampane podporovanej zdola, ktorá sa začne medzi minimálne miliónom ľudí,“ uviedol Sanders na twitteri. Prezidentské voľby sa v Amerike konajú 3. novembra 2020.

Vermontský senátor rozšíril už teraz mimoriadne početnú skupinu demokratických kandidátov. Vrátane Sandersa sa za túto strany o prezidentský úrad uchádza už 10 političiek a politikov, ktorí sa pravidelne umiestňujú v prieskumoch verejnej mienky. Nehovoriac už o mnohých ďalších, ktorí sú verejnosti v podstate neznámi. Všetci sa stretnú v straníckych primárkach v roku 2020.

Sanders je predstaviteľ ľavicového krídla americkej politiky. Svojím dôrazom na znižovanie príjmovej nerovnosti a rozšírenia prístupu k zdravotníckej starostlivosti a vzdelaniu si získal v roku 2016 najmä mnoho mladých ľudí. Bodoval aj v štátoch, ktoré v prezidentských voľbách nakoniec vyhral Trump. Preto si dodnes mnoho Sandersových stúpencov myslí, že ich favorit by republikána na rozdiel od Clintonovej porazil. Na druhej strane však senátor z Vermontu nedokázal k sebe prilákať menšiny, medzi jeho podporovateľmi bol napríklad malý podiel černochov.

"Teraz si Sandersovu progresívnu agendu osvojili viacerí kandidáti. Bude pre neho ťažšie odlíšiť sa od ostatných. Uvidíme, či dokáže prilákať toľko ľudí ako v roku 2016,“ reagoval pre Pravdu na Sandersovu kandidatúru Robert Schmuhl, profesor amerických štúdií na Notredamskej univerzite v Indiane.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Bernie Sanders