Počet obetí útoku z minulého týždňa v Nigérii sa zdvojnásobil na 130

Počet obetí masakru z minulého týždňa, ktorý v štáte Kaduna na severe Nigérie spáchali zatiaľ neznámi útočníci, sa zdvojnásobil. Pôvodná tragická bilancia oznámená v piatok uvádzala 66 mŕtvych, guvernér štátu Nasir el-Rufa dnes oznámil vyše 130 zabitých, informovala agentúra Reuters.

19.02.2019 16:14
debata

Podľa guvernéra polícia stále po páchateľoch a motívoch zločinu pátra. Masaker sa odohral deň pred plánovanými prezidentskými a parlamentnými voľbami v krajine. Volebná komisia ale v sobotu ráno hlasovanie o týždeň odložila s odvolaním sa na logistické problémy. Avšak nič nenasvedčuje tomu, že by útok s voľbami súvisel.

Nasir el-Rufa uviedol, že telá obetí sa našli v niekoľkých dedinách v oblasti okolo mesta Kajuru. Hovorca kadunskej vlády podľa agentúry AP oznámil, že zavraždení ľudia zomreli počas týždňa.

Guvernér dnes potvrdil, že za krviprelievaním je veľmi pravdepodobne medzietnické nepriateľstvo. Podľa miestnych obyvateľov bude v pozadí konflikt medzi väčšinovo moslimskými príslušníkmi kočovných chovateľov dobytka z kmeňa Fulani a prevažne kresťanskými ktorí bývali obyvateľmi roľníckych osád. Boje o územie medzi týmito dvoma skupinami si v centrálnej Nigérii v posledných rokoch vyžiadali stovky obetí na životoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nigéria #masaker