Putin hrozí odvetou z krivého zrkadla

Spočítajte si rýchlosť a dolet našich najnovších zbraní, odkázal Spojeným štátom šéf Kremľa Vladimir Putin. Vo výročnej správe o stave krajiny sa ruský prezident sústredil najmä na sociálne otázky, aby sa v súlade s predpoveďami analytikov pokúsil otupiť ostrie nespokojnosti vyvolanej nepopulárnou dôchodkovou reformou a zvýšením DPH a zastaviť tak pokles svojej popularity. Reagoval však aj na vypovedanie zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF), a to hrozbou, že odpoveď Ruska na prípadné rozmiestnenie nových amerických striel v Európe bude "nielen zrkadlová, ale aj asymetrická".

20.02.2019 12:25 , aktualizované: 21:28
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin predniesol prejav o stave krajiny.
debata (213)

Znamenalo by to, vysvetlil, že Rusko bude schopné zasiahnuť nielen miesta dislokácie amerických zbraní v Európe, ale aj „centrum rozhodovania“ v samotných USA. Ruský prezident sa pochválil úspešným vývojom a testami nových zbraní, ako je prevratný podmorský dron Poseidon, raketa Cirkon, schopná zasahovať námorné a pozemné ciele a dosahovať deväťnásobok rýchlosti zvuku, ťažké medzikontinentálne rakety Sarmat, laserový zbraňový systém Peresvet a hypersonická strela Kinžal.

"Američania nech si najskôr spočítajú rýchlosť a dolet našich najnovších zbraní. Nech počítajú a potom nech rozhodujú o hrozbách voči našej krajine, ktoré povedú k odpovedi Ruska. Rusko si svoju bezpečnosť zaistí na sto percent,“ vyhlásil Putin pred poslancami a senátormi oboch komôr federálneho parlamentu a ďalšími čelnými predstaviteľmi krajiny.

Washington podľa Putina začiatkom tohto mesiaca od INF „neodstúpil čestne“, ale „nafukoval vymyslené obvinenia“ na adresu Moskvy, i keď sám zmluvu porušoval. Rusko preto nebude iniciovať rokovania o záchrane INF, ktorej platnosť má definitívne vypršať začiatkom augusta, ale na druhej strane sa im ani nebráni, poznamenal šéf Kremľa a dodal: „Nebudeme klopať na zamknuté dvere. Počkáme si, až si Spojené štáty uvedomia nevyhnutnosť dialógu.“

Zahraničným a bezpečnostným témam však Putin venoval len asi desať minút zo svojho poldruhahodinového prejavu. Väčšinu času venoval novým sociálnym opatreniam, ktorých hodnotu len na tento rok experti vyčíslili na 120 miliárd rubľov, čo je 1,6 miliardy eur. „Rusko nesmie opakovať chyby minulých desaťročí a vyčkávať na príchod komunizmu. Zmeny v rozvoji krajiny a v živote ľudí k lepšiemu sú nevyhnutné už teraz,“ vyhlásil prezident.

Putin, ktorého popularita prudko klesla po tom, čo sa vlani v Rusku podstatne zvýšil vek odchodu do dôchodku, sa pokúsil získať späť dôveru staršej generácie záväzkom, že pri nasledujúcej valorizácii dôchodkov už chudobnejší seniori neprídu o iné sociálne dávky. Šéf Kremľa tiež v rámci opatrení na zvrátenie nepriaznivého demografického vývoja oznámil zvýšenie príspevkov na dieťa a zníženie daňovej záťaže viacdetných rodín.


VIDEO: Väčšina Rusov podľa januárových prieskumov verejnej mienky chce, aby ruská vláda odstúpila. Prezidentovi Vladimirovi Putinovi uškodila dôchodková reforma. Popularitu si chce zdvihnúť aj imidžom športovca.

Video

© Autorské práva vyhradené

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin