Tymošenková: Teraz alebo nikdy!

"Ak vyhrám prezidentské voľby, tak Ukrajincom vrátim Krym aj Donbas," sľúbila okrem iného Julia Tymošenková, opozičná líderka a šéfka hnutia Baťkivščina (Vlasť). Na jej straníckom portáli zároveň ubezpečuje, že dosiahne, aby sa Rusko zodpovedalo za situáciu, ktorá dnes panuje v jej vlasti.

20.02.2019 18:00
Ukrajina Tymošenková prezident kandidatúra Foto: ,
Ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková túži po prezidentskom kresle.
debata (25)

„Musíme nielen získať späť okupované územia, ale aj prinútiť Rusko ako okupanta niesť zodpovednosť a nahradiť všetky straty, ktoré utrpela naša krajina,“ tvrdí Tymošenkovej stranícky portál. Za jednu z ďalších úloh v pozícii prezidenta považuje Tymošenková formovanie armády podľa noriem NATO a ukončenie drahých a nekvalitných dodávok ukrajinským ozbrojeným silám. Sľuby a plány v predvolebnej kampani sú v prípade kandidátov prakticky rovnaké. Ich cieľom je získať čo najviac hlasov. Podľa niektorých ukrajinských pozorovateľov však v tomto smere dosiahla Tymošenková strop. Podľa portálu Korrespondent to dokumentujú staršie, ale aj najnovšie prieskumy verejnej mienky.

Ide o rovnaké vajcia

„Jej volič je síce zmobilizovaný, bezhranične lojálny, ale počet hlasov nenarastá Pokusy zapojiť ďalšie sociálne skupiny cestou výziev na inováciu a trendy zlyhali,“ konštatuje server. Podľa neho rovnaký výsledok dosiahla Tymošenková aj v hre Porošenkovými kartami vlastenectva a európskej integrácie. Navyše vraj priveľké akcentovanie spomínaných tém môže u „starých a verných“ stúpencov „plynovej princeznej“ vyvolať paniku.

„Tymošenková a Porošenko sú, obrazne povedané, rovnaké vajcia, akurát každé z iného uhla pohľadu,“ pripomenul Michail Pogrebinskij, kyjevský politológ, v relácii televízie TVC. Ako zdôraznil, obaja podporujú rozkol pravoslávnej cirkvi. Zhoda panuje aj v otázke perspektívneho vstupu do NATO a začlenenia do EÚ.

Nenávisť k politickému Olympu

„A bolo tak dávno pred volebnou kampaňou. Akurát dnes Tymošenková trochu stráca a Porošenko rovnako trochu získava. A zatiaľ podpora tretieho z horúcich kandidátov Zelenského raketovo rastie na pozadí otvorenej nenávisti Ukrajincov k súčasnému politickému Olympu v Kyjeve, ktorá predstavuje až 70 percent,“ analyzuje predvolebnú situáciu u nášho východného suseda Pogrebinskij. Podľa neho práve Zelenskij zobral hlasy Tymošenkovej a Porošenkovi.

„Julka“, ako opozičnú líderku familiárne volajú Ukrajinci, je v politike už 22 rokov. Za ten čas dosiahla prakticky všetko. Do jej politickej „zbierky“ jej už chýba len prezidentské kreslo. Pokúšala sa oň dvakrát. Neúspešne. Vždy bola druhá. S Janukovyčom prehrala v roku 2010, keď zaostala o 3,5 %, alebo 900 000 hlasov. V roku 2014 dopadla ešte horšie, keď Porošenko získal 7,5 milióna hlasov, alebo 54,7 % hlasov, zatiaľ čo Tymošenkovú podporilo iba 12,81 % voličov. „Teraz alebo nikdy,“ je dnes heslo Tymošenkovej na pozadí jej zaručene nezaručených predvolebných sľubov. Viacerí pozorovatelia spomínané predsavzatie však vidia inak. Pred dvadsiatimi rokmi tvrdili, že je primladá na najvyššie vládne funkcie. A teraz, keď má 58 rokov, ide vraj o jej „poslednú šancu“. Nemožno jej však uprieť veľké politické skúsenosti. Veď päťkrát dostala do parlamentu hnutie Baťkivština. Vždy ako druhý najsilnejší subjekt za vládnou Stranou regiónov Viktora Janukovyča.

Rozhodnú hlasy „proti všetkým“?

V posledných troch rokoch mala Tymošenková najvyššie politické referencie na Ukrajine. Bolo tak ešte aj koncom roku 2018. Zdalo sa, že jej víťazstvo nik nemôže ohroziť. V prieskumoch verejnej mienky sa jej prezident Porošenko pozeral na chrbát. V porovnaní s ním mala opozičná líderka precentuálne dvojnásobne vyššiu podporu voličov. Ibaže posledný mesiac je všetko inak. Predbehol ju politický nováčik Zelenskij, človek oligarchu Kolomojského, a prezident Porošenko skrátil jej náskok na minimum. Výsledkom je častá otázka na politickej scéne, ktorá Tymošenkovú môže znepokojovať: „Bude mať dostatočnú bezpečnostnú rezervu na to, aby sa dostala do druhého kola a bojovala o víťazstvo, alebo stúpi na rovnaké hrable, ako to bolo v minulosti?“

„Do druhého kola určite postúpi, ale ako v ňom skončí, ostáva otázkou,“ pridal sa k predpovediam s otvoreným koncom aj kyjevský politológ Pogrebinskij. A jeho kolega Sergej Gajdaj nevylúčil, že Tymošenková môže napokon urobiť rovnaké chyby z minulosti aj v roku 2019 a utrpieť porážku od voličov hlasujúcich logikou „proti všetkým“. A teda v tomto konkrétnom prípade za Zelenského.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Tymošenková #Petro Porošenko #ukrajinská kríza